Speciale supple­menten voor betere door­bloeding spieren

Een slechtere doorbloeding van de spieren zorgt voor een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline. Helpen speciale voedingssupplementen om de spieren beter te doorbloeden, en diabetes type 2 af te remmen?

Op de weg naar diabetes type 2 wordt je lichaam steeds ongevoeliger voor het hormoon insuline. Zoals ook je spieren; hierdoor worden suikers slechter opgenomen in het bloed. Ongevoeligheid voor insuline in de spieren ontstaat vaak al lang voordat diabetes type 2 wordt vastgesteld.

Spieren beter doorbloed?

Mogelijk kunnen bepaalde voedingsstoffen de doorbloeding (en daarmee de suikeropname) in de spieren bevorderen. Daarom wordt in dit onderzoek bekeken of speciale voedingssupplementen de doorbloeding in de spieren verbeteren. 

Verhoogd risico op diabetes type 2

De onderzoekers bestuderen eerstegraads familieleden van mensen met diabetes type 2. Bij deze groep mensen zijn de spieren namelijk vaak al minder goed doorbloed. Ook hebben ze meer kans op diabetes type 2. De onderzoekers verwachten dat (gezonde) mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 het meeste baat hebben bij de speciale voedingssupplementen.

Speciale voedingssupplementen

Ongeveer 18 proefpersonen maken gebruik van drie verschillende voedingssupplementen. Elk supplement nemen ze 30 dagen lang in. Daarnaast blijven de proefpersonen gewoon eten wat ze gewend zijn. Na elke periode van 30 dagen wordt de doorbloeding van de spieren gemeten met een MRI-scan. Ook wordt getest of de spieren gevoeliger zijn geworden voor insuline. 

Als het werkt, kan er uiteindelijk een product op de markt komen dat de ontwikkeling van diabetes type 2 afremt. Ook voor mensen met diabetes type 2 zou dit product kunnen helpen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2017.00.1874
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. J. Hoeks
Kosten: € 110.578

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Shutterstock: Dragana Gordic