Spieren inzetten voor betere bloedsuiker

Onderzoekers bekeken het verschil tussen de spieren van mensen met diabetes type 2 en die van sporters. Welke rol spelen vetdruppeltjes daarbij? Zo hopen ze uiteindelijk mensen weer gevoeliger te maken voor insuline.

Mensen met diabetes type 2 slaan veel vetdruppeltjes op in de spieren. Dat zorgt ervoor dat het lichaam minder gevoelig wordt voor het hormoon insuline. Daardoor stijgt de bloedsuiker. Maar getrainde atleten hebben óók veel vetdruppeltjes in de spieren. Toch zijn zij wel erg gevoelig voor insuline. Hoe zit dat?

Verschillen in vetdruppeltjes

Prof. dr. Matthijs Hesselink en zijn team keken hoe de vetdruppeltjes verschillen tussen mensen met diabetes type 2 en getrainde sporters.

Ze zagen dat atleten meer vetdruppeltjes hebben in de zogenaamde ‘type 1’-spiervezels, terwijl mensen met diabetes meer druppeltjes opslaan in de ‘type 2’-spiervezels. Verder zijn de vetdruppeltjes bij mensen met diabetes type 2 groter en wordt het vet in de spier opgeslagen in minder druppeltjes.

Training helpt vetdruppeltjes veranderen

Bewegen is een manier om de vetdruppeltjes in de spieren aan te passen. Mensen met diabetes type 2 deden mee aan een trainingsprogramma van 12 weken. De mensen bij wie de vetdruppeltjes in de spier daardoor waren veranderd, waren na het trainingsprogramma ook gevoeliger voor insuline. Bovendien leken hun opgeslagen vetdruppeltjes toen meer op die van atleten.

Gevoeliger voor insuline

Uit het onderzoek blijkt dat het veranderen van de vetdruppeltjes in de spier een manier is om de gevoeligheid voor insuline te verbeteren. In de toekomst willen de onderzoekers nog andere manieren ontwikkelen om de vetdruppeltjes te veranderen. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een (nieuwe) behandeling voor mensen met diabetes type 2. Daar is wel meer onderzoek voor nodig, maar het begin is er!

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2014.00.1756
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. M.K.C. Hesselink
Kosten: € 250.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.