Foto gezonde voeding op hartvormige schaaltjes

De Voedingsrichtlijn bij diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie wordt elke 5 jaar vernieuwd. Professionals in de diabeteszorg vinden deze periode te lang. Daarom wordt onderzocht of de voedingsrichtlijn vaker vernieuwd moet worden. 

De Voedingsrichtlijn bij diabetes ondersteunt professionals in de diabeteszorg. De professionals geven hiermee voedingsadvies aan mensen met diabetes, vrouwen met zwangerschapsdiabetes en aan mensen met een verhoogde kans op diabetes type 2.  

Vaker vernieuwen vanwege wetenschappelijke ontwikkelingen 

Professionals in de diabeteszorg willen dat de voedingsrichtlijn vaker dan elke 5 jaar vernieuwd wordt. Ze vinden dat ontwikkelingen in de wetenschap rond voeding bij diabetes daarom vragen. Het advies aan mensen met diabetes blijft dan zo goed mogelijk aansluiten. 

Onderzoek naar vaker vernieuwen

De NDF en het Diabetes Fonds gaan onderzoeken of de richtlijn vaker vernieuwd moet worden. Daarom wordt er een update 2,5 jaar na de laatste keer gedaan. 

Hoe wordt de update gedaan?

De wetenschappelijke update wordt uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit Wageningen (WUR). Ze doen literatuuronderzoek, vatten de bevindingen samen en vullen de voedingsrichtlijn aan waar dat nodig is. Dit wordt daarna voorgelegd aan een groep voedingsexperts. 

Een ander onderdeel van dit project is om de voedingsrichtlijn inzichtelijker en gebruiksvriendelijker te maken op de website van de NDF. 

Einde van het project

Aan het eind van het project bekijken de NDF en het Diabetes Fonds of het nodig is om de NDF Voedingsrichtlijn bij diabetes vaker dan elke 5 jaar bij te werken. 
  

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Foto: marilyn barbone / Shutterstock.com