Wat doet beweging met de lever?

Wat is het effect van beweging op vet in de lever bij mensen met diabetes type 2? Biedt dat aanknopingspunten voor de behandeling?

Leververvetting is een stapeling van vet in de lever. Het verhoogt de kans op allerlei ziekten, zoals diabetes type 2. Beweging zorgt ervoor dat de lever beter gaat werken en minder vet opslaat. In dit onderzoek keken onderzoekers hoe dit zit bij mensen met diabetes type 2. Om aanknopingspunten te vinden voor de behandeling van diabetes.

Vette lever

Wanneer mensen een verhoogd levervetgehalte hebben, kan dit worden verlaagd door sporten. Dit betekent dat bewegen niet alleen de kans op diabetes type 2 verkleint doordat mensen afvallen, maar ook doordat hun lever minder vet is. Helaas zagen de onderzoekers dat het levervetgehalte niet afneemt wanneer mensen al diabetes type 2 hebben. 

Bewegen verbetert insulinegevoeligheid

De onderzoekers zagen dat door bewegen bij 80% van de mensen met diabetes type 2 de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbetert. Helaas reageerde de rest van de mensen met diabetes niet zoals verwacht op de training. Hoewel ze wel fitter werden. Onduidelijk is hoe dit precies zit.

Factoren

Hoe de link tussen bewegen en het verlagen van het levervetgehalte precies werkt, is nog onduidelijk. Spieren scheiden bij inspanning bepaalde factoren uit. Mogelijk spelen deze factoren een rol bij het verlagen van het levervetgehalte. Dit onderzoek laat zien welke factoren spieren produceren. Er is vervolgonderzoek nodig om de werking van deze factoren beter te begrijpen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2009.60.003
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. P. Schrauwen, Dr. S. Kersten, Dr. E. Kalkhoven
Kosten: € 1.000.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.