Zuurstof en de stofwisseling Shutterstock: MOLPIX

Mensen met flink overgewicht of diabetes type 2 zijn ongevoeliger voor het hormoon insuline. Daardoor verbrandt hun lichaam minder goed suikers. Heeft dat te maken met zuurstof?

Spieren en vetweefsel zijn waarschijnlijk betrokken bij het ongevoelig worden voor insuline, en ze werken ook minder goed. Dr. Gijs Goossens wil weten of dat komt doordat er te veel zuurstof in de spieren en vetweefsel zit. 

Proef met minder zuurstof

Goossens en zijn team stellen proefpersonen bloot aan lucht met een iets lagere hoeveelheid zuurstof (15%) dan normaal (21%). Dan kijken ze of er daardoor minder zuurstof zit in het buikvet en de spieren, en of de stofwisseling daarvan verbetert. Ze bekijken ook hoe cellen reageren op minder zuurstof. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe zuurstoftherapieën om diabetes type 2 te voorkomen en te behandelen, en om complicaties te verminderen.

Dit onderzoek is 1 van de ruim 50 lopende onderzoeken die het Diabetes Fonds mogelijk maakt, als grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Een lang en gezond leven is niet vanzelfsprekend als je diabetes hebt. Onacceptabel, vindt het Diabetes Fonds. Daarom werken we via onderzoek aan betere behandelingen en genezing, met iedereen die ons daarbij helpt! 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.