Kunstalvleesklier Inreda

Het bedrijf Medvalue heeft in kaart gebracht wat de voordelen zijn in kosten en gezondheid van de kunstalvleesklier die Inreda ontwikkelt. Die informatie is belangrijk voor gesprekken met zorgverzekeraars en overheid.

Het Nederlandse bedrijf Inreda Diabetic is al ver met de ontwikkeling van een kunstalvleesklier. Oprichter en bedenker Robin Koops hoopt het apparaat binnen enkele jaren op de markt te brengen. Hij is nu al bezig met gesprekken met zorgverzekeraars, zodat het gebruik van de kunstalvleesklier straks vergoed kan worden.

Duidelijke bewijs nodig

Voordat verzekeraars een nieuw medisch hulpmiddel vergoeden, willen ze eerst bewijs zien dat het beter is dan bestaande middelen. Een kunstalvleesklier moet bewezen goed werken, en voordelen opleveren in kosten en gezondheidswinst – die zich voor zorgverzekeraars ook doorvertaalt in kosten. Daarom heeft het bedrijf Medvalue die kosten berekend voor gebruik door mensen met diabetes type 1 én type 2, in opdracht van Inreda.

Gezondheid uitgedrukt in geld

Hoe vertaal je gezondheid en gebruik van een apparaat uit in kosten? De aanschaf en materialen zijn duidelijk. Maar de rest, dus je gezondheid in euro’s? Daarvoor hebben economen de zogeheten QALY bedacht (quality-adjusted life year).

Een QALY is een levensjaar in goede gezondheid. Daar zit een formule achter die je voor dit stuk maar even moet geloven. Voor een behandeling van chronische ziekten zoals diabetes staat 80.000 euro als ‘acceptabel’ normbedrag per QALY.

Rekensom pakt verschillend uit

In het onderzoek naar de kosten van de kunstalvleesklier is gekeken naar de uitkomsten van de testen met proefpersonen. De kunstalvleesklier houdt de bloedsuikerspiegel goed stabiel. Daardoor is de kans op complicaties veel kleiner.

Voor mensen met diabetes type 2 krijgen liggen de kosten voor inzet van de kunstalvleesklier gemiddeld per QALY nog steeds boven de 80.000 euro. Dat komt doordat ze naar verhouding vaak een klein deel van hun leven diabetes type 2 hebben. Voor mensen met diabetes type 1, die het vaak op jonge leeftijd krijgen, is de kunstalvleesklier waarschijnlijk wel kosteneffectief, aldus de onderzoekers.

Deze conclusie helpt in ieder geval om mensen met diabetes type 1 de kunstalvleesklier vergoed te laten krijgen zodra hij op de markt is.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds en Stichting Zabawas.

Maak de kunstalvleesklier mogelijk!