Zwangere vrouw kijkt op haar mobiele telefoon

Zwangere vrouwen met diabetes hebben vaak meer kans op problemen. Hoe kunnen we die problemen verminderen? Dr. Siegelaar en haar team van het Amsterdam UMC verzamelen gegevens van zwangere vrouwen met diabetes, om dit in kaart te brengen. 

Heb je al diabetes vóór de zwangerschap? Dan heb je meestal meer kans op zwangerschapscomplicaties. Dus problemen tijdens de zwangerschap, of bij de bevalling. Dat komt door te hoge bloedsuikers. Zo kan je baby sneller groeien dan normaal. Je hebt ook meer kans op een hoge bloeddruk en een vroege bevalling. Dr. Siegelaar en haar team willen hier wat aan doen.

Registratie maken

De onderzoekers verzamelen gegevens van alle zwangere vrouwen die al diabetes hadden vóór de zwangerschap. Het doel is om een registratie te maken. Dus zoveel mogelijk gegevens verzamelen van zwangeren met diabetes in Nederland.

Kennis verzamelen en verbanden leggen

Met zo’n registratie kunnen onderzoekers naar heel veel dingen kijken. Zoals het verband tussen de bloedsuiker en zwangerschapscomplicaties. En of er minder problemen zijn bij vrouwen die diabetestechnologie gebruiken, zoals glucosesensors.

Het is belangrijk om alle stukjes kennis te verzamelen. En met elkaar in verband te brengen. Zo komen we meer te weten over wie meer kans heeft op zwangerschapscomplicaties, waarom dat zo is, én wat we kunnen doen om dit te verminderen.

Betere diabeteszorg en minder zwangerschapscomplicaties

Met de registratie kunnen dr. Siegelaar en haar team laten zien welke dingen beter kunnen. Ook andere onderzoekers kunnen hiermee aan de slag. Zo kunnen we voor zwangeren met diabetes de zorg beter maken én uiteindelijk zwangerschapscomplicaties verminderen.

Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com