Diabetes kan leiden tot complicaties aan de nieren. Opvallend is dat het risico op ernstige niercomplicaties kleiner is voor vrouwen dan voor mannen. Van Raalte wil met zijn onderzoek bijdragen aan een betere behandeling van diabetische nierziekte, afgestemd op verschillen tussen mannen en vrouwen.

Van Raalte onderzoekt of zuurstoftekort in de nieren een rol speelt bij vroege diabetische nierziekte bij mannen en vrouwen met diabetes en overgewicht. Ook onderzoekt hij of vermindering van overgewicht door een maagverkleiningsoperatie de schade aan de nieren verkleint.

Buikvet

Mogelijk speelt het vet in de buik een rol bij het ontstaan van nierschade. Van Raalte wil daarom onderzoeken of bepaalde eiwitten in het buikvet samenhangen met zuurstoftekort in de nieren. Ook gaat hij op zoek naar stoffen in het bloed die voorspellers zijn voor zuurstoftekort in de nieren en op termijn achteruitgang ervan. Hij test vervolgens in het laboratorium of deze stoffen goede kandidaten zijn voor toekomstige nieuwe therapieën.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2021.82.010
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. D.H. Van Raalte
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.