Verschillende wandelende mensen, waarvan je het hoofd niet ziet, in een drukke straat

Steeds meer mensen krijgen diabetes. Natuurlijk groeit de bevolking, en worden we steeds ouder. Maar de maatschappij wordt ook steeds ongezonder en dat vergroot de kans op diabetes type 2. Hoe voorkomen we dat? Daar doen we onderzoek naar. Ook vertalen we opgedane kennis naar de praktijk, om mensen te helpen hun kans op diabetes te verkleinen.

Gezond leven verkleint het risico op diabetes type 2 met de helft. Maar hoe doen we dat? Onze maatschappij van gemak verleidt ons tot ongezond eten en weinig bewegen.

Dit willen we bereiken

Het Diabetes Fonds wil een gezonde ‘omgeving’ voor iedereen. Zodat we automatisch gezonde keuzes maken en geen diabetes type 2 krijgen. Een gezonde omgeving komt er alleen door samenwerking met iedereen die dat belangrijk vindt, net als wij. 

Verder onderzoeken we wat nog meer het risico op diabetes verkleint. En willen we iedereen met een groter risico op diabetes zo vroeg mogelijk opsporen, om op tijd in te grijpen. We kunnen de andere vorm van diabetes, type 1, nog niet voorkomen. Daar wordt wel onderzoek naar gedaan, door eerst te bekijken hoe diabetes type 1 precies ontstaat. Onderzoek naar diabetes type 1

Zo ver zijn we

Er is al veel onderzoek gedaan naar de preventie van diabetes type 2. Dit hebben we al bereikt:

  • Een studie onder duizenden mensen toont aan dat gezonder eten en meer lichaamsbeweging de kans op diabetes type 2 met de helft verkleint. Ook metformine (verlaagt de bloedsuiker) kan het risico bij deze groep verkleinen, maar heeft minder effect dan meer bewegen en gezond eten.
  • Uit onderzoek is bekend wat het risico op diabetes vergroot: overgewicht, weinig beweging, erfelijkheid, roken, hoge bloeddruk en leeftijd. Met deze kennis is de diabetes risicotest ontwikkeld, waarmee mensen met een hoog risico kunnen worden opgespoord.
  • Hart- en vaatziekten en nierziekten hangen vaak samen met diabetes. Om het risico op alle drie de ziekten tegelijk te testen, is een nieuwe test ontwikkeld: www.persoonlijkegezondheidscheck.nl. Mensen met een verhoogd risico op deze ziekten kunnen samen met hun huisarts maatregelen nemen om het risico te verkleinen.
  • Uit onderzoek blijkt dat allerlei vormen van beweging diabetes kunnen voorkomen. Beweging is ook goed voor mensen die al diabetes hebben. Het verbetert de werking van insuline, en dus de bloedsuiker.

Wat is de volgende stap?

We weten uit onderzoek dat beweging en voeding het risico met de helft kan verlagen. Maar er is nog heel veel wat we niet weten...

  • Hoe sporen we mensen met een hoog risico op diabetes beter op?
  • Wat is de rol van genetische aanleg? En van de leefomgeving?
  • Hoe kunnen we mensen met een hoger risico op diabetes stimuleren om gezonder te gaan leven? Kunnen familie of vrienden daar een rol in spelen?

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Elke behandeling voor diabetes komt voort uit eerder onderzoek. Daarom blijven we werken aan nieuw belangrijk onderzoek. Want we willen nog betere behandelingen, en genezing! Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Steun onderzoek, alle beetjes helpen. Of doe zelf mee aan onderzoek als proefpersoon.

Doneer nu

Foto: Connel / Shutterstock.com