Even bijgepraat in Eindhoven

Woensdagavond 8 november was er alweer de vierde info-avond ‘Even bijpraten’ van het jaar, dit keer in de TU Eindhoven. Een korte terugblik op de avond!

Zo’n 150 bezoekers verzamelden zich in de TU Eindhoven, om bijgepraat te worden over onderzoek. Na een eerste welkom door Wanda Catsman, communitymanager van diabetestype1.nl, kregen verschillende sprekers het woord. Met als speciale gasten: onderzoekers Giesje Nefs en Henk-Jan Aanstoot van Diabeter.

Grote Sprongen

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, lichtte kort de belangrijkste activiteiten van het fonds toe. Ze vertelde hoe het fonds natuurlijk gaat voor een toekomst zonder diabetes, maar in de tussentijd werkt aan een beter leven met diabetes. Ook licht ze de actuele campagne van het fonds toe, ‘Halve maatregelen’. Die is bedoeld om de politiek en industrie te doordringen van het belang van gezondere producten.

Jongeren met diabetes, ouders en emoties

Dr. Giesje Nefs werkt als psycholoog en onderzoeker bij Diabeter, Tilburg University. Ze vertelt hoe jongeren met diabetes vaak worstelen met zichzelf en diabetes. Zelfs zo erg dat 1 op de 7 jongeren met diabetes een ernstige depressie of angststoornis heeft, blijkt uit het lopende onderzoek van Giesje. Ook kunnen jongeren nu te weinig terecht bij gespecialiseerde psychologen, die weten wat diabetes is.

Giesje sloot af met tips voor jongeren en hun ouders: praat erover, zoek hulp, beweeg en slaap genoeg. En ouders, zorg ook voor jezelf! Lees meer op diabetestype1.nl.

Werken aan genezing en betere behandeling

Dr. Henk-Jan Aanstoot is kinderarts-diabetoloog en mede-oprichter van Diabeter. Hij vertelde hoe onderzoekers tegenwoordig genen in beeld brengen en daardoor diabetes type 1 straks ook beter kunnen behandelen. Ook zijn er de laatste tijd dankzij onderzoek belangrijke nieuwe inzichten over het ontstaan van diabetes type 1 en complicaties.

Binnen enkele jaren zal de kunstalvleesklier een feit zijn. Er wordt ook gewerkt aan glucagon via een neusspray. Zodat je bij laag zitten gewoon een pufje kan nemen in plaats van altijd iets te moeten eten. Henk-Jan is optimistisch. ‘Of genezing over 7, 8 of 4 jaar komt, dat weet ik niet’, zei Henk-Jan. ‘Maar het komt eraan. Het is niet meer de vraag of het kan, maar wanneer.’ Lees meer op diabetestype1.nl.

Samen komen we verder

Rens Vandeberg, Hoofd Kennis & Innovatie bij Diabetes Fonds sloot af met een kort overzicht van onderzoek waarin het Diabetes Fonds momenteel investeert. Dat is onderzoek naar betere behandelingen en genezing van diabetes type 1 en type 2 en complicaties. Rens legde ook uit hoe het fond slim investeert: samenwerking met andere fondsen en het bedrijfsleven zorgt voor de verdubbeling van euro’s, zoals in het grote project RegMed XB voor nieuwe insulineproducerende cellen. Ook komen ontdekkingen uit onderzoek door samenwerking eerder naar de praktijk.

Informele borrel

Met een drankje en hapje in de hand, was er daarna ruimte om vragen af te vuren op de onderzoekers. Ook waren er veel medewerkers van het Diabetes Fonds, die ook vragen beantwoordden maar zelf ook inspiratie opdeden uit de verhalen van de bezoekers.

Tot de volgende keer?

Wil je volgend jaar ook een of meerdere avonden komen bijpraten? De agenda en sprekers zijn nog niet bekend, maar je kunt je opgeven voor de nieuwsbrief e-dialoog. Dan kom je uitnodigingen vanzelf tegen.