‘Even bijpraten’ op 9 november Leiden
In november lieten ruim 250 mensen zich bijpraten over diabetesonderzoek, in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het was de 4e in de reeks bijeenkomsten ‘Even bijpraten’ die het Diabetes Fonds dit jaar door het hele land organiseerde. Een korte samenvatting.
‘Minder diabetes met minder complicaties, daar gaat het Diabetes Fonds de komende jaren voor’. Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds leidde zo de ‘Even bijpraten’-bijeenkomst in, in een tot de nok toe gevulde LUMC-collegezaal. ‘Onze uiteindelijke droom is natuurlijk diabetes de wereld uit. Als grootste financier van diabetesonderzoek hebben we hierin al mooie stappen kunnen zetten en daar gaan we mee door, dankzij de steun van onder anderen velen van u.’
Diabetes en tieners
Dr. Maartje de Wit is onderzoeker medische psychologie aan het VU Medisch Centrum. Zij vertelde over de emotionele aspecten van diabetes type 1 bij kinderen en hun ouders. Dit naar aanleiding van haar onderzoek Diabetes IN Ontwikkeling (DINO). Pubers zitten middenin hun ontwikkeling. Diabetes erbij is dan extra pittig. Het lukt dan ook 85% van de jongeren niet om het HbA1c onder de 60 te krijgen.
Ook loopt 1 op de 5 tieners rond met depressieve klachten. Dit is vergelijkbaar met leeftijdsgenoten, maar het leidt wel tot een slechter diabetesmanagement en HbA1c. Ook hebben veel tieners last van eetstoornissen (1-5%) en eetproblemen (meer dan 30%). De Wit benadrukt hoe belangrijk is om dit soort zaken bespreekbaar te maken.
Ook ouders hebben last van somberheidsklachten, er zijn meer conflicten met de tiener en ze voelen meer verantwoordelijkheid. De Wit: ‘We moeten er alles aan doen om tieners te helpen om een balans te vinden tussen een leuk leven en goede diabetesuitkomsten nu en in de toekomst. Hierbij moeten we aansluiten bij hun leven nu.’
Afweersysteem bijsturen
Vervolgens had professor Bart Roep van het LUMC spannend nieuws: zijn team is begonnen met het testen van de veiligheid van een nieuwe therapie bij de eerste mensen met diabetes type 1. Centraal daarbij staan de ‘dendritische cellen’, de dirigenten van het afweersysteem.
De onderzoekers nemen bloed af bij mensen met diabetes type 1 en halen de dendritische cellen eruit. Vervolgens behandelen ze die cellen met onder meer vitamine D, en injecteren ze de cellen terug in het lichaam. Naar verwachting zorgen de veranderde cellen ervoor dat het afweersysteem de insulineproducerende cellen niet meer aanvalt.
Ook noemde Roep in de recentste ontdekkingen over diabetes type 1:
- Diabetes type 1 is heel verschillend tussen mensen, en we willen toe naar behandelingen op maat. Net zoals tegenwoordig bijvoorbeeld borstkanker verschillende behandelingen heeft.
- Nieuwe ontdekking rond het afweersysteem bij diabetes type 1.
- Diabetes type 1 is niet alleen een kinderziekte, meer dan de helft krijgt het boven de 30 jaar.
- De meeste mensen met diabetes type 1 houden insulineproducerende bètacellen over, maar die doen niets.
- Het afweersysteem vergist zich in feite niet, maar is juist te fanatiek. Het reageert op ‘gestreste’ bètacellen en valt ze aan. Roep: ‘het afweersysteem van mensen met diabetes type 1 is juist het beste ter wereld.’
Diabetesvereniging Nederland
Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland (DVN), vertelde over wat DVN kan betekenen voor patiënten, en over hun activiteiten. Zoals het platform ‘JONG met diabetes’, de Sugarkidsclub en hun lobby op het gebied van de continue glucosemeter FreeStyle Libre, verzekeringen en het initiatief ‘Zorgeloos met Diabetes naar school’ (in samenwerking met het Diabetes Fonds).
Samenwerking voor sneller resultaat
Rens Vandeberg, hoofd Kennis en innovatie bij het Diabetes Fonds, sloot de presentaties af met een toelichting van de plannen van het Diabetes Fonds voor de komende jaren. ‘We zetten een samenwerking op met allerlei partijen om te zorgen dat we zo snel mogelijk tot resultaat kunnen komen. Zo benutten we kennis vanuit allerlei gebieden en zetten we het geld dat u en anderen ons geven zo efficiënt mogelijk in.’
Tijdens een levendige afsluitende borrel konden de bezoekers al hun vragen kwijt aan de onderzoekers Maartje de Wit en Bart Roep. De sfeer was informeel en er liepen ook veel medewerkers van het Diabetes Fonds rond. Dat bood een mooie gelegenheid om gedachten, meningen en tips uit te wisselen, wat zowel bezoekers als het Diabetes Fonds inspireerde.
Wil je er een volgende keer ook bij zijn? We hebben telkens weer andere sprekers en onderwerpen. Houd de e-dialoog bij voor de aankondigingen van de volgende ‘Even bijpraten’.