Tips om gezond te gourmetten

gourmetpannetje gevuld met groente en champignons
Lopolo / Shutterstock.com

Gourmetten is gezellig en lekker. Wil je tijdens de feestdagen genieten en op je gezondheid letten? We geven je tips om gezond te gourmetten.

Bij gourmetten kun je verschillende dingen eten. Vlees, vis, groente, brood en salades. Bij alles kun je gezondere opties kiezen.

Vlees en vis

  • Kies voor mager vlees. Bijvoorbeeld biefstuk, runderlap, rundertartaar, entrecote, kipfilet, hamlap, ribkarbonade, varkensfilet, varkensfricandeau, varkenshaas of varkenslap.
  • Ga je voor rood vlees? Kies dan een onbewerkte soort. Bijvoorbeeld geen gehakt of hamburger.
  • Vis is ook een goede keuze. Bijvoorbeeld witte vis of zalm.
  • Vegetarische opties zijn er ook genoeg. Bijvoorbeeld vegastukjes van tofu of tempeh.

Groente

  • Bijna alle groenten zijn geschikt om te gourmetten. Bak bijvoorbeeld courgette, broccoli, paprika, boontjes of aubergine in een gourmetpannetje.
  • Zet ook snackgroenten op tafel, zoals komkommer, worteltjes, bleekselderij of kleine tomaatjes. Lekker om te dippen in hummus of tzatziki. Deze hapjes kun je makkelijk tussendoor eten als je wacht tot je vlees of groenten gaar zijn.

Sauzen

  • Let op met sauzen. In saus zit vaak veel suiker, vet en calorieën. Dat is onnodig. In rode sauzen zitten vaak veel koolhydraten. In witte sauzen zit vaak veel vet.
  • Maak zelf sausjes. Bijvoorbeeld tzatziki van Griekse yoghurt, komkommer, olijfolie, knoflook en citroensap.

Bekijk alle sausrecepten

Brood

  • Kies volkoren of meergranenbrood in plaats van wit brood.
  • Zet het brood pas op tafel als iedereen zit en het gourmetstel aan is. Je voorkomt dan dat het brood al op is, voordat je echt begint met gourmetten.
  • Je kunt iedereen ook een eigen broodje of pistoletje geven. Zo voorkom je dat je meer eet dan je zou willen.

Bakken

  • Gebruik niet te veel olie of boter. De meeste gourmetstellen hebben een anti-aanbaklaag. Een klein drupje olie is vaak al genoeg. Je kunt dit uitsmeren met een kwastje.
  • Kies olie of boter met gezonde, onverzadigde vetten. Deze zijn vloeibaar als ze koud zijn. Bijvoorbeeld olijfolie of vloeibare margarine.

Salades

  • Maak een lekkere, grote salade. Bijvoorbeeld met komkommer, tomaten, rode ui, paprika, peterselie, koriander, citroen en olijfolie.

Recept voor een gezond gourmetmenu

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes

Meer over diabetes en feestdagen