26 MRT. 2018

De Britse suikertaks op frisdrank is pas op 6 april van kracht, maar heeft nu al effect. Verschillende fabrikanten hebben het suikergehalte in hun dranken verlaagd.

De suikertaks houdt in dat er extra belasting komt op een blikje suikerrijke frisdrank. Hoe meer suiker de drank bevat, hoe meer belasting de fabrikant moet betalen.

Fabrikanten verlagen suikergehalte preventief

De suikertaks heeft een aantal fabrikanten, zoals Coca-Cola en Nestle UK, ertoe aangezet om het suikergehalte in hun dranken te verlagen naar minder dan 19 gram per blikje. Hierdoor komen ze in de laagste belastingcategorie van 6 cent per blikje.

Restaurantketens als de Pizza Hut hebben de beschikbaarheid van suikerrijke dranken in hun restaurants verminderd om de suikertaks te vermijden. George Osborn, de voormalig Engels minister van financiën, liet onlangs op Twitter weten dat de geplande suikertaks nu al effectiever is dan vooraf is voorspeld.

Minder mensen met diabetes type 2

Een team van onderzoekers heeft vorig jaar berekend wat de gevolgen zouden zijn voor de gezondheid van de Britse burger als de frisdrankindustrie de toegevoegde suikers met 30% zou verminderen. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er per jaar 144.000 minder mensen met overgewicht zouden zijn. Bovendien zouden er per jaar 19.000 minder mensen met diabetes type 2 bij komen.