Manon van Eijsden en Michelle van Roost van Voedingsjungle

Wat begon als een ouderavond op een kinderdagverblijf is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig kennis- en communicatiebureau over voeding van kinderen. Met hun expertise en ervaring willen Manon van Eijsden en Michelle van Roost de eetomgeving van kinderen gezonder maken. Niet alleen thuis, maar ook op school en buiten de deur. 'Want je kind gezond op laten groeien, dat is toch best een uitdaging.'

Wat is Voedingsjungle precies en hoe zijn jullie ontstaan?

'Voedingsjungle is begonnen op een ouderavond, die we gaven op een kinderdagverblijf. De vragen van ouders bleven komen, dus leek het ons handig om hier een blog voor te lanceren. In 2017 hebben we onze vaste baan opgezegd en zijn we vol voor Voedingsjungle gegaan. Onze missie is dat ieder kind in Nederland een gezonde eetopvoeding krijgt. Alle projecten die we zelf starten of waar we aan meewerken dragen bij aan die missie. Want je kind gezond op laten groeien is best een uitdaging, dat ervaren we zelf ook.'

Hoe ziet jullie werkweek eruit?

'Ons werk is heel divers: we scholen professionals, ontwikkelen allerlei lesmaterialen voor kinderen, we schrijven informatieteksten, doen onderzoek, helpen ouders met praktische tips en agenderen onderwerpen in de politiek, bijvoorbeeld over eerlijke informatie over eten. In 2018 kwam ons eerste boek uit: Wegwijs in de voedingsjungle – Gewoon gezonde voeding voor kinderen van 0 - 9. Het boek is geschreven voor ouders, maar wordt ook veel gebruikt op consultatiebureaus. Daar ‘Laat je puber meebepalen wat jullie eten en laat hem of haar meekoken. Al is het maar één dag in de week.’ zijn we super trots op. Waar we vooral op letten is dat onze boodschap heel praktisch is, zodat je er als kind, ouder of zorgverlener écht iets mee kunt. En waar het kan, zijn de tips die we geven wetenschappelijk onderbouwd.'

Wat vinden jullie belangrijk als het gaat om de voeding van jullie eigen kinderen?

'Een gezond voedingspatroon is meer dan alleen wat je eet, het is ook wanneer, hoeveel en hoe vaak. De basis is een gezond eetritme, dus gewoon de drie hoofdmaaltijden, samen gezellig aan tafel. Uiteraard met gezonde basisvoedingsmiddelen, zoals volkorenbrood, fruit, groente en zuivel. En dan twee keer per dag iets tussendoor, het liefst iets gezonds. Dat is het ideale streven, maar eerlijk is eerlijk, dat lukt ons ook niet elke dag!’ Is jullie leefstijl veranderd met de komst van kinderen? ‘Ja, die is absoluut veranderd. Een kindje geeft opeens zoveel meer verantwoordelijkheidsgevoel. Bij Michelle is de grootste verandering toch dat eetritme. Opeens merk je dat je wel heel vaak iets tussendoor eet, dat de maaltijden een beetje door elkaar heen lopen.'

Hoe gaan jullie daarmee om?

'We hebben nu meer een vaste routine, we plannen de maaltijden en doen weekboodschappen. Doordeweeks gaan we voor snelle makkelijke gezonde maaltijden. In het weekend koken we wat uitgebreider.'

Gezond eten is voor kinderen vaak een grote uitdaging. Wat is dé tip die jullie iedere ouder willen meegeven?

'Het hoeft niet perfect. Leg de lat niet te hoog, maar begin gewoon met iets dat voor jullie goed haalbaar is. Voor de een is dat de overstap naar volkorenbrood bij het ontbijt en de lunch, voor de ander is dat het aanhouden van een vast eetritme of het samen eten aan tafel eten. Lukt dat, dan kun je de volgende stap nemen. En heb geduld, het kost tijd om te wennen aan veranderingen.'

Wat is volgens jullie de beste manier om gezond eten bij jonge kinderen te promoten?

'De beste manier is om zelf gezond te eten. Als ouder ben je het belangrijkste rolmodel voor je kind. Wat je doet is veel belangrijker dan wat je zegt.'

En hoe zit dat bij pubers?

'Maak het ze makkelijk. Die appel of mandarijn gaat vaak wel op als ze al hapklaar voor hun neus liggen als ze uit school komen. Of zet, als ze meer trek hebben, lekkere volkoren crackers of brood met beleg klaar. En zet er dan ook een kan water met glazen naast. Laat je puber meebepalen wat jullie eten en laat hem of haar meekoken. Al is het maar één dag in de week. En zorg dat wat je in huis haalt gezond is. Dat is de basis. Bewaar het lekkers voor een vast moment, bijvoorbeeld alleen chips en frisdrank in huis halen in het weekend.'

Hebben jullie nog meer handige tips voor ouders die lastige eetsituaties met hun kind ervaren?

'Bij de jongste kinderen gaat het vooral om het mee leren eten met de pot. Ook hier geldt weer: een vast eetritme met duidelijke maaltijdmomenten aan tafel en niet te vaak iets tussendoor. Bij de meesten lukt dit prima, zeker als ze rond de anderhalf jaar oud zijn. Daarna wordt het lastiger en eten ze opeens niet meer wat ze altijd lustten. Heb daarom veel geduld, ga op tijd aan tafel, geef het goede voorbeeld en maak er geen strijd van. De meeste kinderen groeien uiteindelijk over die lust-ik-niet-fase heen. Bij kinderen die naar school gaan zorgt het vele snoepen er vaak voor dat ze minder eten tijdens hoofdmaaltijden. Ook voor hen is zo’n helder eetritme belangrijk en afspraken over snoepmomenten. Bijvoorbeeld ‘s middags mag je een snoepje of koekje. Ze weten dan wat de bedoeling is. En hoe ouder de kinderen worden, hoe meer geld en vrijheid ze hebben om lekkere snacks elders te kopen. Een gezonde basis thuis, goede sfeer aan tafel en slimme aanmoedigingen, zoals een kan water op tafel, zijn dan belangrijk.'

Wij geven volwassenen die willen minderen met suiker altijd het advies om te wennen aan een minder zoete smaak. Is dit ook een goed advies voor kinderen?

'Als het je lukt om je kind te laten wennen aan water, scheelt dat heel veel suiker. Maar die omslag kan best lastig zijn. We horen vaak dat kinderen erg gewend kunnen zijn aan limonade. Door de limonade dan steeds een beetje meer te verdunnen, help je je kind bij de overstap naar water. Elk glas water in plaats van een drank met suiker is dan winst.'

Ruim de helft van de suikers die kinderen consumeren, komen uit tussendoortjes. Wat zijn gezonde alternatieven voor kinderen?

'Met fruit, snackgroente, een lekkere volkoren cracker met wat hummus of pindakaas zit je altijd goed! Maak het leuk en verras ze: de ene keer wat snoeptomaatjes en bolletjes mozzarella, de andere keer appel met kaneel en rozijnen of een lekkere cracker met beleg. En heb je minder tijd, dan is een handje nootjes, een banaan of een gedroogde abrikoos ook helemaal prima. Iets te snoepen? Geef dan een portie die bij je kind past. Dus voor de kleinsten echt iets kleins, zoals een lange vinger of een biscuitje. Tot vier jaar gaan we uit van circa 20 tot 50 kilocalorieën. Grotere kinderen kunnen meer aan, bijvoorbeeld een grote winegum, wat zoute stokjes of een doosje chocoladesnoepjes, denk dan aan een portiegrootte van 50 tot 80 kilocalorieën.'

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge!

Zeg samen met 75.000 anderen voor één week nee tegen suiker en ja tegen gezonde voeding! Doe mee en ontdek hoe lekker en gezond suikervrij eten en drinken kan zijn.

Zeg samen met 75.000 anderen voor één week nee tegen suiker en ja tegen gezonde voeding! Doe mee en ontdek hoe lekker en gezond suikervrij eten en drinken kan zijn.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge!

Zeg samen met 75.000 anderen voor één week nee tegen suiker en ja tegen gezonde voeding! Doe mee en ontdek hoe lekker en gezond suikervrij eten en drinken kan zijn.

Zeg samen met 75.000 anderen voor één week nee tegen suiker en ja tegen gezonde voeding! Doe mee en ontdek hoe lekker en gezond suikervrij eten en drinken kan zijn.

Foto: Voedingsjungle