Bloedsuiker van mannen vaak anders dan zij denken

Vrouwen hebben meestal een goed idee van hun bloedsuikerwaarden, dus hun diabetesinstelling. Maar mannen denken vaak dat hun instelling beter is dan die echt is. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam zagen dit door slim gebruik te maken van een ander onderzoek naar diabetes type 1.
Soms kun je met een onderzoek nog meer dan je denkt. Dit gebeurde ook in een onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1, gefinancierd door het Diabetes Fonds en stichting DON. Het onderzoeksteam verzamelde voor dit onderzoek bloedsuikerwaarden van de deelnemers met diabetes type 1, dus glucosewaarden.
Spin-off van het hoofdonderzoek
Teamlid Coco Fuhri Snethlage van het Amsterdam UMC kwam op het idee om met die glucosewaarden ook een hele andere vraag te beantwoorden. Namelijk: wat je denkt over je glucosewaarden, klopt dat ook met wat je glucosesensor meet? En vooral, is er hierbij verschil tussen mannen en vrouwen? Fuhri Snethlage bekeek dit in een extra onderzoek. Dit is dus een soort korte spin-off van het hoofdonderzoek.
Vrouwen schatten hun instelling vaak goed in
Vrouwen met diabetes type 1 hebben een vrij precies gevoel voor hun diabetesinstelling, dus hun glucosewaarden. Dit zag Fuhri Snethlage in haar onderzoek. Dus vrouwen weten meestal vrij precies hoe het gaat met hun bloedglucose. De sensorwaarden klopten vrij goed met wat de vrouwen zelf dachten.
Mannen vaak optimistisch over hun instelling
Dit is anders bij de mannen met diabetes type 1 in dit onderzoek. Zij denken vaker dat hun waarden dicht bij de streefwaarden zijn dan ze in het echt zijn. Mannen overschatten dus hun instelling vaak, en zijn positiever dan hun sensor. Ze denken ook dat ze minder hypo’s hebben dan de sensor laat zien. Ook vrouwen doen dit trouwens, maar de mannen missen meer hypo's.
Mannen hebben minder last van hun diabetes
Mannen zijn dus positiever over hun instelling dan vrouwen. Dit kan goed nieuws zijn voor mannen. Zij hebben namelijk ook minder last van hun diabetes, gaven ze aan in dit onderzoek. Terwijl mannen en vrouwen vergelijkbare glucosewaarden hadden, met ongeveer 60 procent van de tijd binnen de streefwaarden.
Is het erg als je te positief bent?
Positief zijn en vertrouwen hebben in je gezondheid is goed. Maar té veel vertrouwen kan onhandig zijn, denken de onderzoekers. Vooral als je hierdoor hypo’s of andere risico’s onderschat. Het blijft dus belangrijk om goed te kijken naar de informatie van de sensor, zeggen ze. Dit onderzoek helpt ook behandelaren, als algemene tip rondom verschillen tussen mannen en vrouwen in het zelfmanagement van diabetes.
Breng genezing dichterbij
Wil jij ook een beter leven voor mensen met diabetes? Maak dan meer onderzoek mogelijk naar de genezing van diabetes type 1.

Ander onderzoek naar omgaan met diabetes
E-learning voor diabetes type 1

Psychische drempels bij gebruik diabetestechnologie

Diabeteszorg die past bij jongvolwassenen met diabetes type 1

Serious Escaperoom ‘Hyper Control’
