Druiven en sinaasappels tegen diabetes type 2?
In sinaasappels en de schil van blauwe druiven zitten de stoffen hesperetine en resveratrol. Samen gecombineerd in een pil verbeteren ze de insulinegevoeligheid van het lichaam, zeggen Britse onderzoekers.
Al eerder ontdekte de Maastrichtse onderzoeker Patrick Schrauwen dat resveratrol, een stof die voorkomt in onder andere rode wijn en pinda’s, de bloedsuikerspiegel verlaagt bij mensen zonder diabetes. Maar volgens een recent onderzoek aan de Britse Warwick University blijkt resveratrol in combinatie met een andere stof, hesperetine, nog beter te werken.
Resveratrol en hesperitine
De onderzoekers combineerden resveratrol en hesperetine in een pil en gaven die aan mensen met overgewicht tussen de 18 en 80 jaar. Na 8 weken hadden die lagere bloedsuikerwaarden, een betere insulinegevoeligheid en een betere doorbloeding dan de vergelijkingsgroep die een placebo had geslikt, een nepmiddel. Soms zelfs met betere resultaten dan bepaalde medicijnen. Het resultaat was vergelijkbaar met 6 maanden na een maagverkleining. In totaal deden 29 mensen mee aan het onderzoek.
Voorzichtig
De onderzoekers benadrukken dat eerst meer onderzoek met meer proefpersonen nodig is om deze positieve resultaten te bevestigen. Het is nog te vroeg om sterke conclusie te trekken uit deze studie. En het is ook niet verstandig om te veel druiven en sinaasappels te gaan eten, want dat is weer niet goed vanwege te veel vruchtensuikers.
Doe een gift
Vrij van het dagelijkse gedoe rond bloedsuiker, van hypo’s, hypers en van zorgen over complicaties. Daarom investeren we in onderzoek, voorlichting en praktische oplossingen die het leven met diabetes makkelijker maken.

Meer nieuws
Drie nieuwe onderzoeken voor een beter leven bij diabetes type 1

Stevige aanpak nodig voor gezondere supermarkten

Wandel een half uurtje door je buurtje

Diabetes Risicotest: diabetes type 2 dreigt voor 1 op 3
