Kunstlicht beïnvloedt bloed­suiker­spiegel

19 april 2017

Licht met de intensiteit van daglicht heeft direct invloed op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van het AMC en de Universiteit van Amsterdam waarop Dirk Jan Stenvers gisteren promoveerde.

Het natuurlijke dagelijkse ritme is om overdag te bewegen en te eten, en ’s nachts te slapen en te vasten. Mensen hebben echter 24 uur per dag de beschikking over kunstlicht en voedsel, waardoor het natuurlijke ritme uit balans raakt. Stenvers, arts in opleiding tot specialist, zocht uit welk effect deze ritmeverstoringen hebben op mensen en dieren.

Nachtelijk licht

Door zowel het gebruik van dimlicht (kaarslicht) als kunstlicht (intensiteit van daglicht), ’s avonds en ’s nachts, verschuift het natuurlijke ritme waardoor de hersenklok verstoord raakt. Dat leidt tot slapeloosheid en een verstoord ritme van voedselinname en vasten. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat dit bijdraagt aan het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2.

Kunstlicht en diabetes type 2

Stenvers toonde ook aan dat kunstlicht een directe invloed heeft op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2. Zonsopgang veroorzaakt een stijging in de bloedsuikerspiegel om het lichaam voor te bereiden op activiteiten. Kunstlicht geeft hetzelfde effect en dit verstoort je biologische klok. Bij mensen met diabetes type 2 zijn veel minder ‘ritmische genen’ te vinden die verantwoordelijk zijn voor je biologische klok.

Dit onderzoek suggereert dat het gezonder is om te eten als het licht is en te slapen wanneer het donker is. Of dit positieve effecten op de gezondheid heeft zal vervolgonderzoek moeten aantonen.

Het Diabetes Fonds financiert ook onderzoek naar de werking van de biologische klok in de hersenen en het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2.

Doe een gift

Met jouw gift steun je oplossingen voor diabetes en de gevolgen ervan. 

Icoon helpende hand

Doe een gift

Vrij van het dagelijkse gedoe rond bloedsuiker, van hypo’s, hypers en van zorgen over complicaties. Daarom investeren we in onderzoek, voorlichting en praktische oplossingen die het leven met diabetes makkelijker maken.
  • Maak meer onderzoek mogelijk 
  • Jouw donatie helpt
  • Voor een toekomst vrij van diabetes