Onderzoek naar diabetes type 2

Het Diabetes Fonds vindt meer onderzoek naar diabetes type 2 erg belangrijk. We willen een beter leven voor iedereen met diabetes type 2, en de ziekte voorkomen. Daar werken we keihard aan, samen met onderzoekers. We investeren in wetenschappelijk onderzoek op verschillende gebieden.
Onderzoek naar complicaties bij diabetes type 2
Veel mensen met diabetes type 2 krijgen te maken met complicaties, zoals nierproblemen en problemen met de ogen. Door onderzoek naar complicaties bij diabetes type 2 kunnen we complicaties beter voorkomen en behandelen. Het Diabetes Fonds investeert bijvoorbeeld in de volgende onderzoeken:
- Diabetes kan voor schade zorgen aan de kleine bloedvaatjes, bijvoorbeeld in de ogen. Prof. Schalkwijk en zijn team onderzoeken of behandeling met een vorm van vitamine B6 de schade kan herstellen bij mensen met diabetes type 2.
- Mensen met diabetes type 2 hebben een grotere kans op nierproblemen. Gelukkig zijn er steeds meer medicijnen beschikbaar om deze problemen te behandelen. Maar er is niet één behandeling die voor iedereen werkt. Daarom kijken prof. Lambers Heerspink en zijn team naar een behandeling op maat voor mensen met diabetes type 2. Zo werken ze toe naar de beste behandeling voor iedere persoon met diabetes type 2.
- Schade aan de ogen door diabetes kan helaas niet worden hersteld. Wel kan verergering worden voorkomen. Daarvoor moeten we eerst begrijpen wat de oorzaken van die beschadigingen zijn. Prof. Stehouwer en zijn team brachten dit in kaart. Ze vonden risicofactoren die beïnvloedbaar zijn, zoals bloeddrukschommelingen en bloedvatverstijving. Door alert hierop te zijn kan oogschade zo lang mogelijk worden uitgesteld.
Diabetes Fonds Fellowships gericht op diabetes type 2
Al jaren investeert het Diabetes Fonds in jonge talentvolle diabetesonderzoekers. Dit doen we door het uitreiken van carrièrebeurzen (‘Diabetes Fonds Fellowships’), na een speciale selectieprocedure. Met deze beurzen krijgen de onderzoekers de kans om in Nederland belangrijk en waardevol diabetesonderzoek te doen, zodat er meer kennis en uiteindelijk nieuwe behandelingen komen voor mensen met diabetes. Een aantal wetenschappers die een Diabetes Fonds Fellowship kregen zijn:
- Dr. Claringbould (Erasmus MC). Sommige verschillen in het DNA kunnen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op diabetes type 2. Om welke DNA-verschillen gaat het? En waar gaat het precies fout? Dr. Claringbould bekijkt dit. Dit onderzoek kan er uiteindelijk voor zorgen dat er behandelingen op maat komen voor mensen met diabetes type 2, afgestemd op het DNA. Zo krijgt iedereen de best passende behandeling.
- Dr. Boon (Erasmus MC). Bruin vet is gezond vet. Dr. Boon zag dat het mogelijk is om de hoeveelheid bruin vet te vergroten door het medicijn exenatide. Het zorgt ervoor dat het hormoon GLP-1 beter werkt. Verder ontdekte de onderzoekster dat een bepaald hormoonsysteem bij mensen van Hindostaanse afkomst anders staat afgesteld. Misschien hebben zij hierdoor meer kans op diabetes type 2. Dit onderzoekt dr. Boon in een vervolgonderzoek, om uiteindelijk de gezondheid van mensen met Hindostaanse afkomst te verbeteren.
- Dr. Van Sloten (UMC Utrecht). Door diabetes kunnen de kleine bloedvaten in de hersenen slechter gaan werken. Eerder vond dr. Van Sloten aanwijzingen dat dit mogelijk een rol speelt bij beroertes, dementie en depressie. Daarom kijkt hij in zijn onderzoek of een verminderde werking van de kleinste hersenenvaatjes inderdaad bijdraagt aan deze hersenziekten bij mensen met diabetes type 2. Deze kennis is nodig voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen én voor het vroeg opsporen en eventueel voorkomen van hersenaandoeningen bij diabetes type 2.
- Dr. Dirks (Universiteit van Wageningen). Dr. Dirks onderzoekt wat er gebeurt in de spieren van mensen met diabetes type 2 als ze een tijdje niet kunnen bewegen, bijvoorbeeld bij ziekte. Ook kijkt ze of een speciale techniek met stroomstootjes kan helpen om de spieren en bloedsuiker goed te houden.
- Dr. Yi (Amsterdam UMC). Waarom zijn er steeds meer mensen met overgewicht en diabetes type 2? Mogelijk spelen de hersenen hierbij een belangrijke rol, zag dr. Yi. Uit het onderzoek blijkt dat de centrale hoofdklok in de hersenen bij sommige mensen met diabetes type 2 verstoord kan zijn. Deze hoofdklok heeft alles te maken met ons bioritme, de biologische klok. Andere onderzoekers kijken inmiddels of er manieren zijn om de biologische klok weer normaal te laten werken bij mensen met diabetes type 2. Zo hopen ze de verstoorde bloedsuiker weer te herstellen.
- Dr. Buziau (Universiteit Maastricht). Leververvetting is een stapeling van vet in de lever. Dr. Buziau onderzoekt een speciaal proces in levercellen om meer te weten te komen over leververvetting bij diabetes type 2. De kennis uit dit onderzoek kan helpen om nieuwe behandelingen tegen leververvetting te vinden. Zo kunnen we uiteindelijk diabetes type 2 beter voorkomen.
- Dr. Rutters (Amsterdam UMC). Onregelmatig slapen vergroot de kans op diabetes type 2. Het kan ook invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Waarom? En helpt een speciale behandeling om diabetes type 2 te voorkomen? Dr. Rutters bekijkt dit in haar onderzoek.
Andere onderzoeken naar diabetes type 2
Ook financiert het Diabetes Fonds diverse andere onderzoeksprojecten. Bijvoorbeeld om de diabeteszorg te verbeteren, of om nieuwe behandelingen mogelijk te maken:
- Dr. Peter van Dijk onderzoekt of glucosesensoren kunnen helpen om de bloedsuiker te verbeteren bij mensen met diabetes type 2, voordat ze een operatie krijgen. Dit kan helpen om beter te herstellen na een operatie.
- Eerder zagen dr. Phielix en haar team veelbelovende resultaten bij een behandeling van twee weken met het medicijn fenylboterzuur. Het verbetert de insulinegevoeligheid van de spieren. En de bloedsuikerspiegel lijkt lager. In een vervolgonderzoek krijgen mensen met diabetes type 2 een langere tijd fenylboterzuur. Het onderzoeksteam kijkt naar de gevolgen van de behandeling. Dit onderzoek kan een nieuwe behandeling voor mensen met diabetes type 2 dichterbij brengen.
- Dr. Behiye Özcan wil zorgverleners en mensen met diabetes type 2 beter informeren over ‘diabetes distress’, voor een betere begeleiding en behandeling. Diabetes distress gaat over de extra zorgen en stress die mensen met diabetes ervaren door hun ziekte en behandeling.
- Dr. André van Beek onderzoekt of het gebruik van glucosesensoren en insulinemetingen kan helpen om diabetes type 2 eerder op te sporen.
- De Bas van de Goor Foundation helpt mensen om meer te bewegen en organiseert speciale wandelprogramma’s voor mensen met diabetes type 2. De vraag is: helpen deze wandelprogramma’s om mensen met diabetes type 2 voor langere tijd gezonder te maken? Onderzoekers bestuderen dit en volgen twee jaar deelnemers. Deze onderzoeksresultaten zijn nodig als onderbouwing voor de uiteindelijke vergoeding door verzekeraars en gemeentes. Zo kunnen meer mensen meedoen aan de programma’s.
Nog veel meer onderzoek naar diabetes type 2
Het Diabetes Fonds investeert in nog veel meer onderzoek naar diabetes type 2. Lees hier meer over onderzoeksonderwerpen bij diabetes type 2. Meer weten over specifieke onderzoeken en projecten? Bekijk hier een overzicht van al onze onderzoeken en projecten naar diabetes type 2.