Meisje leunt met haar hoofd op haar vuist en kijkt zorgelijk

Iedere week werkt het RIVM de cijfers over het nieuwe coronavirus (COVID-19) bij naar de laatste stand van zaken. Daarin komt ook diabetes voor, maar die cijfers zijn niet makkelijk uit te leggen. Sommige media trekken daardoor verkeerde conclusies. En wat betekent het om meer ‘risico’ te lopen?

Toen het nieuwe coronavirus opdook in Nederland, maakte het RIVM een inschatting van wie een hoger risico loopt om ernstiger ziek te worden of te overlijden. In eerste instantie waren dit alle mensen met diabetes, dat is nu al een tijdje niet meer zo. Alleen mensen met diabetes met een moeizame bloedsuikerregulatie of die al een verzwakte gezondheid hebben door complicaties behoren op dit moment tot de risicogroep.

Wat betekent risico lopen bij dit coronavirus?

‘Risico’ bij het coronavirus gaat over twee dingen:

  • de kans dat je besmet raakt,
  • én hoe ziek je wordt als je het virus krijgt.

De kans op besmetting is te beïnvloeden, daarom zijn er de maatregelen om drukte te vermijden en afstand te houden van anderen. Minder ernstig ziek worden: dat hebben we nog niet in de hand.

Wanneer heb je een verhoogd risico als je diabetes hebt?

Het RIVM heeft bepaald dat mensen met diabetes die slecht zijn ingesteld of complicaties hebben in de risicogroep vallen. Dus wanneer iemand met diabetes goed is ingesteld en geen (diabetes)complicaties heeft dan heeft die persoon door zijn/haar diabetes geen hogere kans op ernstige gevolgen door corona. Het RIVM maakt daarin geen verschil tussen verschillende soorten diabetes.

Lees meer over diabetes type 1 en corona op diabetestype1.nl 

Cijfers diabetes en COVID-19

Eerder gaf het RIVM een dagelijkse update van het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen van mensen met COVID-19 met een onderliggende ziekte, zoals diabetes. Dat gebeurt nu niet meer. Dat is niet erg want de dagelijkse updates lieten al een tijdje hetzelfde beeld zien. En dat hebben we hieronder geschetst.

Let op: de onderstaandse cijfers van het RIVM gaan vooral over de ernstige gevallen, want in Nederland werden voorheen mensen meestal pas getest op het coronavirus wanneer ze ernstige klachten hadden en naar het ziekenhuis moesten. Naar verwachting zijn er veel mensen in Nederland besmet (geweest) met het nieuwe coronavirus terwijl ze niet tot nauwelijks klachten hadden. Daar zitten ook mensen met diabetes bij.

Stand van zaken op 10 april (op deze datum werd het laatste complete overzicht gegeven). Het gaat hierbij over alle mensen van wie vermeld is dat ze wél of géén onderliggende aandoeningen hebben:

  • Van alle mensen die positief getest zijn voor COVID-19, heeft 12% diabetes. Zij zijn voornamelijk 75 jaar en ouder, ouder dan de mensen die positief zijn getest voor COVID-19 zonder diabetes.
  • Van alle mensen die positief getest zijn voor COVID-19 én zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft 17% diabetes.
  • Van alle mensen die positief getest zijn voor COVID-19 én zijn overleden, had 22% diabetes.

Maar nogmaals: deze cijfers gaan vooral over de ernstige gevallen, omdat er voorheen alleen mensen werden getest op COVID-19 wanneer ze ernstige klachten hadden. Er valt niets uit op te maken over hoeveel mensen met diabetes bij corona echt ziek worden, in het ziekenhuis komen of overlijden.

Risico op een ziekenhuisopname of overlijden

Naar verhouding komen er wel meer mensen met diabetes in het ziekenhuis terecht dan mensen zonder diabetes. Ook overlijden er aan het coronavirus naar verhouding meer mensen met diabetes dan mensen zonder diabetes.

Toch zegt dat niet alles. Er zijn inderdaad bepaalde mensen met diabetes die een hoger risico lopen, maar er zijn ook heel veel mensen met diabetes die géén verhoogd risico lopen.

Heb ik een verhoogd risico?

Als je diabetes hebt val je pas in de risicogroep wanneer je een moeizame bloedsuikerregulatie of complicaties hebt, zoals hart- en vaatziekten. Dus niet alle mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op ernstige klachten bij COVID-19.

Verder lijkt het erop dat je meer risico loopt op ernstige klachten als:

  • je een hoge leeftijd hebt
  • je nog meer ziekten/aandoeningen hebt, bijvoorbeeld longziekten, hart- en vaatziekten of nierziekten
  • je ernstig overgewicht hebt

Val je in de risicogroep? Dan is het goed om extra voorzichtig te zijn. Aanvullende adviezen voor mensen in de risicogroep zijn hier te lezen.

Laatste update van dit artikel: 4 augustus 2020

Vind je betrouwbare informatie over Corona en diabetes belangrijk?

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

Vind je betrouwbare informatie over Corona en diabetes belangrijk?

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

Foto: Shutterstock: fizkes