Begeleiding bij diabetes type 1
De behandeling van diabetes type 1 doe je voor het grootste deel zelf. Thuis, op je werk, op school of waar je ook bent, probeer je je bloedsuikers zo goed mogelijk te houden. En verder heb je te maken met zorgverleners. Wat kun je van hen verwachten?
Je eigen diabetes in de hand houden… dat is nogal wat! Het kost tijd en zelfdiscipline, om maar wat te noemen. Maar het draait ook om kennis, je bent je eigen diabetesexpert. Daarom bekijken zorgverleners samen met jou wat handig is om te weten. Of het nou gaat om het effect van eten, bewegen, alcohol of stress, van alles.
Internist en diabetesverpleegkundige
Minstens een keer per jaar bezoek je de internist in het ziekenhuis voor een uitgebreide controle. Je kunt dan al je medische vragen kwijt. De internist werkt nauw samen met een diabetesverpleegkundige. Daar ga je eens in de drie maanden op controle en krijg je advies voor je dagelijks leven.
Andere zorgverleners
Ook een diëtist, oogarts en een medisch psycholoog kunnen bij jouw team van zorgverleners horen. De huisarts heeft meestal geen rol in je behandeling, maar houdt wel rekening met diabetes bij de behandeling van andere gezondheidsproblemen. Bij complicaties krijg je te maken met een specialist, zoals een cardioloog voor hart en bloedvaten of een nefroloog voor je nieren.
Bereid je controles voor
Een zorgverlener moet natuurlijk zijn of haar werk goed doen. Maar onderschat jouw eigen rol niet! Die is net zo belangrijk. Dus zeg duidelijk waar je mee zit, of waar je meer over wilt weten. Bedenk voor het spreekuur op welke vragen je antwoord wilt krijgen, of wat belangrijk is om te vertellen.
Niet tevreden over het contact met je zorgverleners? Probeer erover te praten met henzelf, en zeg wat je dwarszit. Lost dat niets op? Denk dan eventueel aan een andere zorgverlener.