COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Wat betekent dit voor mensen met diabetes? Wanneer loop je meer risico? En overige vragen over corona en diabetes. 

Veel mensen zijn inmiddels volledig gevaccineerd tegen COVID-19. De vaccinatie vermindert de kans dat je corona oploopt en beschermt in de meeste gevallen tegen ernstige ziekte, ook bij diabetes. Je hebt minder kans op een ziekenhuisopname en om te overlijden.

Risico’s en wat kun je doen?

Bekijk de risico's en wat je kunt doen in één afbeelding

Hebben mensen met diabetes meer risico op corona?

Met diabetes heb je dezelfde kans om besmet te raken met het coronavirus als mensen zonder diabetes. Daar zit dus geen verschil in.

Lopen mensen met diabetes meer risico op ernstige klachten bij corona?

Gelukkig hebben niet alle mensen met diabetes meer kans op ernstige klachten bij corona. Alleen mensen die in de risicogroep vallen hebben daar meer kans op. Vooral als ze niet gevaccineerd zijn.

Met diabetes (alle typen) val je pas in de risicogroep als je:

  • Al maanden of jarenlang te hoge bloedsuikers hebt, een korte periode maakt niet zoveel uit. Een HbA1c lager dan 53 mmol/mol is goed.
    en/of
  • Andere lichamelijke problemen hebt die vaak samengaan met diabetes zoals met hart, bloedvaten, ogen, nieren of beschadigde zenuwen.

Over het algemeen geldt: wanneer je bloedsuiker goed onder controle is en je geen andere lichamelijke problemen hebt, loop je waarschijnlijk geen hoger risico op ernstige klachten bij corona. Dat geldt voor zowel diabetes type 1 als type 2.

Je kunt ook in de risicogroep vallen door andere oorzaken, bijvoorbeeld bij een hoge leeftijd (vooral wanneer je ouder bent dan 70 jaar) of als je veel te zwaar bent. Maar ook hierbij geldt dat het coronavaccin over het algemeen beschermt tegen ernstige ziekte.

Lees meer op de website van het RIVM over wanneer je in de risicogroep valt en welke aanvullende adviezen je dan het beste kan volgen.

Hebben kinderen met diabetes meer risico op ernstige klachten bij corona?

Voor kinderen met diabetes is corona niet ernstiger dan voor kinderen zonder diabetes. Kinderen met diabetes vallen niet in de risicogroep. Wel kan een besmetting zorgen voor schommelingen in de bloedsuiker. Dan kan een aanpassing van de behandeling nodig zijn.

Heeft je kind problemen met de bloedsuikers? Bel dan het diabetesteam van je kind.

Mijn bloedsuiker is niet goed onder controle, moet ik mij zorgen maken?

Pas als je maanden of jarenlang te hoge bloedsuikers hebt, dan heb je meer kans op ernstige klachten bij corona. Vooral als je niet bent gevaccineerd. Een korte periode maakt niet zoveel uit. Er is dus geen reden om veel zorgen te hebben als je bloedsuiker soms schommelt. Het is dan zeker niet zo dat je afweersysteem helemaal niet meer werkt.

Hoe houd je - naast vaccineren - het risico op ernstige klachten zo klein mogelijk?

Houd je bloedsuikers zo goed mogelijk, dan heb je minder kans op ernstige klachten door corona. Er zijn namelijk aanwijzingen dat hoge bloedsuikers de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen dat mensen met diabetes een verhoogde gevoeligheid hebben voor infecties.

Het is dus in deze tijd extra verstandig om de bloedsuiker zo goed mogelijk te houden. Het helpt om gezond te eten, genoeg te bewegen, goed te slapen, stress te beperken en genoeg te ontspannen. Geen of minder alcohol drinken helpt ook. Ook is het goed om niet te roken, of in ieder geval minder te roken.

Gezond leven is ook goed voor je weerstand: je wordt minder snel ziek. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller!

Ik heb corona, werken mijn medicijnen minder goed?

Als je ziek bent, kan insuline minder goed werken. Hierdoor is het moeilijker om je bloedsuiker goed te houden. De bloedsuiker gaat omhoog als je de dosis van je medicijnen of insuline niet verhoogt. Gebruik je medicijnen voor je diabetes en merk je dat je bloedsuiker hoger wordt? Overleg dan met je zorgverlener.

Coronavaccin

Bekijk voor alle vragen en antwoorden over het vaccin tegen corona de pagina: Coronavaccin en diabetes

Recentste update: 10 augustus 2022

Vind je betrouwbare informatie over corona en diabetes belangrijk?

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

15 10 5

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

15 10 5

Vind je betrouwbare informatie over corona en diabetes belangrijk?

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

15 10 5

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

15 10 5