Foto: vrouw meet omvang taille

Als je lichaam niet meer goed reageert op insuline is het er ongevoelig voor geworden, oftewel resistent. Je hebt dan insulineresistentie.

Als je eet wordt suiker en zetmeel uit het eten opgenomen in het bloed als bloedsuiker. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker van je bloed in je lichaamscellen komt, om daar gebruikt te worden als energie. Insuline zorgt er daardoor voor dat je bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Bij insulineresistentie zijn cellen in je lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. De insuline werkt dan minder goed. Je bloedsuikergehalte wordt te hoog. Dit is ongezond, Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot diabetes type 2.

Oorzaken van insulineresistentie

Insulineresistentie wordt onder andere veroorzaakt door overgewicht en een ongezonde leefstijl: ongezond eten, te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende slaap en te veel stress. Erfelijke aanleg speelt ook een rol: sommige mensen zijn door een ongezonde leefstijl en overgewicht eerder insulineresistent dan anderen. Ook bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op insulineresistentie. Mensen met diabetes type 2 zijn vaak insulineresistent. Dan krijgen ze leefstijladviezen en zonodig medicijnen die het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline.

Hoe kun je insulineresistentie verminderen?

Mensen die insulineresistent zijn, kunnen zelf wat doen om de insulineresistentie te verminderen en de cellen in het lichaam weer gevoeliger te maken voor insuline. Ze kunnen hun leefstijl verbeteren. Hierdoor kan het ontstaan van diabetes type 2 mogelijk voorkomen worden. Als iemand al diabetes type 2 heeft is het mogelijk dat hierdoor minder medicijnen nodig zijn voor de behandeling van diabetes type 2.

Deze leefstijlveranderingen verminderen insulineresistentie:

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Foto: Shutterstock.com