Insulineresistentie
Insulineresistentie betekent dat je lichaam minder gevoelig is voor insuline, oftewel resistent. Het gevolg van insulineresistentie is dat je bloedsuiker stijgt.
Als je eet wordt suiker en zetmeel uit het eten opgenomen in het bloed als bloedsuiker. Insuline zorgt dat bloedsuiker van je bloed in je lichaamscellen komt en dat je bloedsuiker niet te hoog wordt. Bij insulineresistentie vindt je lichaam het steeds lastiger om bloedsuiker uit je bloed naar de cellen te brengen. De insuline werkt dan minder goed en je bloedsuiker stijgt. Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot diabetes type 2.
Oorzaken insulineresistentie
Insulineresistentie wordt onder andere veroorzaakt door overgewicht en een ongezonde leefstijl: ongezond eten, te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende slaap en te veel stress. Erfelijke aanleg speelt ook een rol: sommige mensen zijn door een ongezonde leefstijl en overgewicht eerder insulineresistent dan anderen. Ook bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op insulineresistentie. Mensen met diabetes type 2 zijn vaak insulineresistent.
Hoe kun je insulineresistentie verminderen?
Een gezondere leefstijl en zo nodig medicijnen kunnen de insulineresistentie verminderen en de cellen in het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline. Hierdoor kan het ontstaan van diabetes type 2 mogelijk worden voorkomen. Heb je diabetes type 2? Dan kan een gezondere leefstijl ervoor zorgen dat je minder of geen medicatie meer nodig hebt.
Deze leefstijlveranderingen verminderen insulineresistentie:
Foto: Shutterstock.com