Glucagon

Glucagon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de alvleesklier, net als insuline. Glucagon verhoogt de bloedsuikerspiegel als die te veel zakt.

Insuline en glucagon regelen samen de bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose uit het bloed kan halen. Glucagon doet het tegenovergestelde: het zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als de bloedsuikerspiegel te laag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel weer.

Glucagon injectie

Mensen die insuline gebruiken, hebben vaak ook een injectiespuit met glucagon in huis voor noodgevallen. Bij een ernstige hypo wanneer ze niet meer zelf kunnen eten of drinken, kan glucagon worden geïnjecteerd. Familieleden kunnen dat zelf doen, als ze uitleg hebben gekregen.

Op diabetes.nl vind je meer informatie over glucagon

Kunstmatige alvleesklier

Glucagon wordt ook toegepast in de kunstmatige alvleesklier van het Nederlandse bedrijf Inreda, die op dit moment nog in ontwikkeling is. In tegenstelling tot een insulinepomp, die alleen insuline toedient, doet een kunstmatige alvleesklier de werking van een echte alvleesklier na. Daarom gebruikt de kunstmatige alvleesklier van Inreda naast insuline ook glucagon als dat nodig is.

Bezoek diabetes.nl, kom in contact met anderen en deel je ervaringen over insuline en medicijnen.

Bezoek diabetes.nl, kom in contact met anderen en deel je ervaringen over insuline en medicijnen.