Glucagon

Glucagon is een hormoon. Het is een stofje dat de alvleesklier maakt, net als insuline. Glucagon en insuline regelen samen de bloedsuiker. Door glucagon komt suiker uit de lever in het bloed. Hierdoor stijgt je bloedsuiker als deze te laag wordt.

Glucagon doet precies het omgekeerde van insuline. Als je bloedsuiker te hoog is, zorgt insuline dat je lichaam glucose uit het bloed haalt. Is je bloedsuiker te laag? Dan zorgt glucagon ervoor dat er meer suiker in je bloed komt. Dit komt uit de lever. Hier zit altijd een beetje suiker opgeslagen.

Glucagoninjectie

Mensen die insuline gebruiken, hebben vaak een spuit met glucagon in huis. De namen van de merken zijn GlucaGen en Ogluo. Deze glucagoninjectie is voor noodgevallen. De injectie wordt alleen gebruikt als je een ernstige hypo hebt. 

Iemand anders kan de glucagon bij je inspuiten, wanneer je zelf niet meer kan eten of drinken. Je familieleden of goede vrienden kunnen dit zelf doen als ze hierover uitleg hebben gekregen.

Glucagonneusspray (neuspoeder)

Er is ook een neusspray met glucagon. Dit is een potje met poeder waar glucagon in zit. Een ander woord hiervoor is neuspoeder. Ook deze glucagon is alleen voor noodgevallen. Dus als je een erge hypo hebt en zelf niet meer kunt eten of drinken. De naam van het merk van de neusspray is Baqsimi.

Op diabetes.nl vind je meer informatie over glucagon.

Overleg met je arts: glucagonspuit of -neusspray?

Gebruik je insuline? Vraag dan aan je arts of diabetesverpleegkundige welke soort glucagon je nodig hebt: de spuit met glucagon of de neusspray (neuspoeder).

Kunstmatige alvleesklier

Glucagon zit ook in de kunstalvleesklier van het Nederlandse bedrijf Inreda. Dit is anders dan bij een insulinepomp. In de pomp zit alleen insuline. Een kunstmatige alvleesklier doet een echte alvleesklier na. De kunstmatige alvleesklier van Inreda gebruikt hiervoor insuline en glucagon. Zo kan het apparaat de bloedsuiker omhoog en omlaag krijgen als dit nodig is.

Wat je nog meer moet weten

Ontvang de gratis brochure 'Wat iedereen moet weten over diabetes' met:

  • Wat is diabetes
  • Waar moet je op letten
  • Ook handig om aan anderen te laten lezen
Voorkant brochure Wat iedereen moet weten over diabetes