Internist-Endocrinoloog Marielle Schroijen is gespecialiseerd in erfelijke vormen van diabetes. Volgens haar krijgt 80 procent van de mensen met MODY in eerste instantie een andere diagnose. Dit betekent dat de meeste van deze mensen een behandeling krijgen die niet past. 'Met de juiste diagnose neemt de kwaliteit van leven van de meeste mensen toe, daar doe ik het voor.'

Naast diabetes type 1 en 2 zijn er ook minder bekende vormen van diabetes, zoals MODY. Iedere vorm van diabetes heeft zijn eigen behandeling op maat. Soms krijgen mensen insuline voorgeschreven, terwijl behandeling met tabletten vaak voldoende is. 'Bij MODY 1 en 3 kun je vaak stoppen met insuline. Wel of geen pomp meer nodig hebben, maakt ontzettend veel uit. Je hebt diabetes, maar het is meestal te behandelen met tabletten,' vertelt Schroijen.

MODY en erfelijkheid

MODY kan impact hebben op familieleden, omdat het een erfelijke vorm van diabetes is. Als je weet dat MODY in de familie voorkomt, kun je laten onderzoeken of jij en andere familieleden diabetes ontwikkelen. DNA-onderzoek stelt definitief vast of iemand MODY heeft. Hoe eerder dit wordt ontdekt, hoe eerder de juiste behandeling kan starten. Dat verkleint of voorkomt mogelijk de kans op bijkomende gezondheidsklachten in de toekomst.

Wanneer heb je mogelijk MODY?

Mensen die voldoen aan de volgende kenmerken, hebben mogelijk MODY:

  • Jonger zijn dan 35 jaar en de diagnose diabetes krijgen.
  • Wanneer je niet te zwaar bent (BMI lager dan 25)
  • Als je geen afweerstoffen in je bloed hebt die passen bij diabetes type 1
  • Ketoacidose heb je nog nooit gehad, dit is verzuring van je bloed

En heb je ook nog familieleden met diabetes? Dan moet de bel gaan rinkelen. Voldoe je aan bovenstaande kenmerken en twijfel je of je de juiste diagnose hebt? Ga dan in gesprek met je internist of huisarts.