MODY, Shutterstock

MODY is een afkorting van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young, een vorm van diabetes die op jonge leeftijd begint. Hij vermomt zich dus als diabetes type 1, maar heeft eigenlijk meer weg van diabetes type 2. 

Er zijn verschillende MODY-vormen. Bij alle vormen is in de baarmoeder al iets misgegaan bij de aanleg van de alvleesklier. Het gevolg is dat de alvleesklier al vroeg in het leven uitgeput raakt en minder insuline kan maken. Daarom lijkt MODY eigenlijk meer op diabetes type 2, de vorm van diabetes die mensen vaak pas op latere leeftijd krijgen.

Erfelijkheid van  MODY

De aanleg voor MODY is erfelijker dan de ‘gewone’ soorten diabetes. De verschillende MODY-vormen kunnen worden bepaald met een genetische test. Daardoor kan de behandeling op maat worden gemaakt.

Behandeling van MODY

Kinderen met pas ontdekte diabetes krijgen vaak standaard de diagnose type 1 en moeten dus insuline spuiten. Maar bij MODY is een andere behandeling beter. Want als kinderen een ‘goede’ MODY hebben, blijven ze hun hele leven op eenzelfde manier mild ontregeld. Ze krijgen nauwelijks lichamelijke gevolgen en insuline is helemaal niet nodig!

Bij de 'minder goede' MODY-vormen verloopt de diabetes wel zoals normaal, maar die kinderen kunnen vaak de eerste tien jaar met tabletten worden behandeld voordat ze insuline moeten spuiten. Dat is veel minder belastend voor hen.

Handige informatie over MODY

In dit infoblad van het Erfocentrum staat meer informatie over wat MODY is, hoe de diagnose wordt gesteld en welke gevolgen er kunnen zijn voor de behandeling.

Download de informatie over MODY