10 NOV. 2022

Mensen die het meest bewegen in de middag en avond, hebben een betere insulinegevoeligheid dan mensen die vooral ’s ochtends of verspreid over de dag bewegen. Dit zeggen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het tijdschrift Diabetologia. Het Diabetes Fonds en ZonMw financierden een deel van dit onderzoek.

Zo’n 800 deelnemers met overgewicht of obesitas droegen 4 dagen lang een ActiHeart-apparaat op hun borst. Dat deden ze voor de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas-studie (NEO). Met het apparaatje werden hun hartslag en beweging gemeten.

Vier typen bewegers

Bewegingswetenschapper Jeroen van der Velde zegt: "We konden uiteindelijk vier typen bewegers onderscheiden. Mensen die vooral ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds bewogen, en mensen die geen duidelijke piek in beweging hadden en dus verspreid over de hele dag een beetje bewogen."

De onderzoekers keken naar beweging die onder matige tot zware inspanning valt. Dit zijn de meeste sporten, maar ook fietsen en stevig wandelen.

Lager risico op diabetes type 2

Uit de studie blijkt dat het lichaam van deelnemers die vooral ’s middags en ’s avonds bewogen, gevoeliger is voor insuline dan dat van mensen die verspreid over de dag of vooral in de ochtend bewogen. "Mensen die vooral ’s middags en ’s avonds bewegen hebben daardoor waarschijnlijk een lager risico op diabetes type 2", zegt epidemioloog Renée de Mutsert.

Verder onderzoek

Als volgende stap willen De Mutsert en Van der Velde onderzoeken of mensen die vooral ’s middags of ’s avonds bewegen ook echt minder vaak diabetes type 2 krijgen. Dat doen ze onder andere binnen de NEO-studie. Daarin zijn bij zo’n 6500 mensen met overgewicht en obesitas uitgebreide metingen gedaan om de oorzaken van gezondheidsproblemen te vinden.

Ook werken ze samen met een internationale groep onderzoekers met de naam 'The right timing to prevent type 2 diabetes', ook wel TIMED genoemd. Deze samenwerking onderzoekt of eten en bewegen op bepaalde tijdstippen helpt bij het voorkomen en behandelen van diabetes type 2.

Leefstijladvies aan risicogroep

Het uiteindelijke doel is om onderzoek te doen naar een leefstijlbehandeling waarin mensen met een hoger risico op diabetes type 2 advies krijgen over op welke tijdstippen ze het beste kunnen slapen, eten en bewegen.

"We hopen dat dit leidt tot adviezen die iedereen gemakkelijk in zijn of haar leven kan passen en waarmee het risico op diabetes type 2 afneemt", zegt De Mutsert. "Maar we moeten eerst nog onderzoeken wat de beste momenten zijn om te eten en bewegen, en of dat voor iedereen hetzelfde is, en dan werken we toe naar een behandeling."