25 JUN. 2013

Intensieve beweging verandert wit lichaamsvet in bruin vet. Bruin vet verbrandt calorieën om het lichaam warm te houden, terwijl wit vet wordt opgeslagen als reserve.

Iedereen heeft twee soorten vet in het lichaam. Wit ‘slecht’ vet zorgt voor de opslag van extra vet. Dit is het soort vet waar je dik van wordt. Het bruine ‘goede’ vet zorgt ervoor dat we warm blijven. Personen met meer bruin vet zijn over het algemeen slanker dan mensen met meer wit vet.

Vettransplantatie

Onderzoekers van het Joslin Diabetes Center in Boston lieten tien mannen drie maanden lang een uur per dag, vijf dagen per week, intensief trainen. Daarnaast renden muizen elf dagen in een rad. Zowel bij de mannen als bij de muizen versnelde de stofwisseling en bij de muizen zagen ze een verandering van wit naar bruin vet. Vervolgens transplanteerde de onderzoekers het getrainde bruine vet naar luie, dikke muizen. De muizen reageerden daardoor weer beter op insuline en hun suikerstofwisseling verbeterde!

Beweging effect op vet

We wisten al dat beweging goed is voor de gezondheid. Deze resultaten tonen nu aan dat beweging een effect heeft op het vet, naast de spieren. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Diabetes Association. Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar bruin en wit vet, gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Bron: Nu.nl

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.