29 SEP. 2015

Medicijnen tegen een hoge bloeddruk kunnen het beste voor het slapengaan worden ingenomen. Dat helpt niet alleen voor de bloeddruk, maar ook om de kans op diabetes type 2 te verkleinen.

Meestal schrijven artsen medicijnen voor in de ochtend of verdeeld over de dag. Nu blijkt dat niet altijd het beste te zijn, althans voor medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Spaanse onderzoekers toonden dit voor het eerst aan.

Nachtelijke bloeddruk

Normaalgesproken daalt de bloeddruk ’s nachts, maar bij mensen met een hoge bloeddruk gebeurt dat vaak niet. Dat verhoogt het risico op diabetes. Als zij hun medicijnen vlak voor het slapengaan innemen, daalt de bloedruk ’s nachts wel. Tegelijk hebben ze minder kans op diabetes, zo blijkt uit het onderzoek.

Lager risico op diabetes

De onderzoekers kwamen tot deze ontdekking na een 6-jarige studie met 1200 mensen met een hoge bloeddruk zonder diabetes. De mensen voor het slapengaan hun medicijnen namen, hadden een 57% lager risico op diabetes, dan de mensen die hun medicijnen verspreid over de dag namen.

Hetzelfde hormoon

Medicijnen tegen een hoge bloeddruk remmen een hormoon, het zogeheten angiotensin. Dat hormoon laat de bloedvaten samentrekken, waardoor de bloeddruk stijgt. Maar dit hormoon heeft ook een ander effect. Het verhoogt de bloedsuiker en verlaagt de insulinegevoeligheid. En juist dat kan leiden tot diabetes.

Behandeling verbeteren

Medicijnen tegen een hoge bloeddruk kunnen op deze manier dus helpen om diabetes te voorkomen. De uitkomsten helpen om de behandeling van hoge bloeddruk te verbeteren voor mensen met diabetes of een verhoogd risico hierop.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.