22 OKT. 2015

Een injectie met glucagon is soms nodig om iemand met diabetes uit een ernstige hypo te halen. Met een nieuw ontwikkelde neusspray kan glucagon sneller, veiliger en betrouwbaarder worden toegediend. 

Bij een ernstige hypo kan iemand met diabetes bewusteloos raken, dus bij een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel. Dan moet iemand anders een injectie geven met glucagon, om de hypo snel op te heffen.

Veel mensen met diabetes type 1 hebben een speciale glucagon-injectiekit bij zich voor noodgevallen. Maar in de stress kan het voor omstanders lastig zijn om eerst glucagonpoeder te vermengen met een oplosmiddel, dit op te zuigen met een spuit en dit vervolgens te injecteren.

Neusspray

Onderzoekers ontwikkelden een andere methode om glucagon toe te dienen: via een neusspray. Die werkt, dat is al bewezen. Maar nu vergeleken ze in een test hoe mensen omgingen met de spray en de injectiekit. Met of zonder instructie vooraf. Belangrijk daarbij was snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid.

Verrassend veel beter

Het resultaat was spectaculair: 94% van de testpersonen gaf met de neusspray een correcte dosis, in gemiddeld 16 seconden. Slechts 13% van de mensen lukte dat met de injectiekit, waar ze bovendien zeker 2 minuten over deden. Bij de injectie bleek zelfs in de helft van de gevallen helemaal geen glucagon te zijn toegediend, door onjuist gebruik van de kit.

De verwachting is dat fabrikant Lilly het product in 2016 voor goedkeuring aanbiedt aan de Amerikaanse autoriteit voor geneesmiddelen FDA. Dat zou betekenen dat het in 2017 op de markt komt.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.