16 FEB. 2017

Is roomboter nou gezond of ongezond? In ieder geval niet extra gezond, concluderen Amerikaanse onderzoekers. Zij vonden geen tot weinig bewijs dat roomboter helpt tegen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Roomboter is veelbesproken. Er zitten veel verzadigde vetten in, en die verhogen het slechte soort cholesterol in het bloed. Dat verhoogt weer de kans op hart- en vaatziekten. Maar er komen steeds meer geluiden dat roomboter juist positieve effecten zou hebben op de gezondheid. Amerikaanse onderzoekers uit Boston zochten het uit.

De onderzoekers bekeken hoeveel roomboter mensen eten in vergelijking tot sterfte, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarbij gebruikten ze de gegevens van 636.151 mensen, afkomstig uit 9 verschillende onderzoeken. De consumptie van roomboter in dit onderzoek liep uiteen van 0,3 tot 3,2 porties roomboter per dag. Hierbij was één portie 14 gram. Voor het idee: een boterham besmeren is al ongeveer 5 gram.

Geen tot weinig verband

De hoeveelheid roomboter zoals de mensen in het onderzoek gebruikten, hielp niet of nauwelijks om hart- en vaatziekten te voorkomen. Maar het veroorzaakte de ziekte ook niet. Ook leefden mensen niet echt langer door roomboter. Wel zagen de onderzoekers dat de roomboter-eters iets minder vaak diabetes type 2 kregen. Maar dat was nog niet overtuigend, er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Geen ander advies

Moeten we voor de zekerheid toch meer roomboter eten? Nee, zeggen de onderzoekers. Het huidige advies rond vetten kan nog steeds zo blijven: eet liever onverzadigde vetten uit margarines en olie. Roomboter is niet slecht, vinden de onderzoekers, maar het is te vroeg om te zeggen dat het gezond is.