18 MRT. 2015
Genetische aanleg voor diabetes uitgezocht

Diabetes type 2 heeft veel oorzaken, waaronder genetische aanleg. Onderzoeker Mike Erdos ontdekte twaalf nieuwe genen die de kans vergroten dat iemand de ziekte krijgt. Erdos promoveert vandaag in Groningen op dit onderzoek.

Veel mensen met diabetes type 2 kampen met het vooroordeel dat ze ‘gezonder hadden moeten leven’. Maar ook slanke mensen krijgen de ziekte, en lang niet iedereen met overgewicht. Want ook erfelijke aanleg, dus iemands genen, spelen een grote rol.

Nieuwe risicogenen

Mike Erdos van het Universitair Medisch Centrum Groningen bekeek 8 grote internationale studies, met gegevens van bijna 100.000 mensen met en zonder diabetes. Hij ontdekte 12 genen die het risico verhogen op diabetes type 2. Hij promoveert vandaag op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Opsporen

Hoe meer we weten over het genetische risico op diabetes, hoe beter: in de toekomst spoort bijvoorbeeld een genetische test mensen op met een grotere kans op diabetes type 2, nog voordat ze het hebben. Tegen die tijd kunnen we wellicht ook beter voorkomen dat ze het krijgen. Nu is zo’n test overigens nog niet mogelijk.

Ook onderzoek gefinancierd door het Diabetes Fonds bracht al eerder meer duidelijkheid over de genetische aanleg voor diabetes.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.