9 NOV. 2018

Bij mensen met prediabetes – een voorstadium van diabetes type 2 – is al lichte schade aan de witte stof van hun hersenen te zien. Dat blijkt uit de Maastricht studie, een langlopende studie van het Maastricht UMC+.

Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt. Bij prediabetes heb je ook nog niet de symptomen van diabetes, of maar een beetje. Toch kunnen je hart en bloedvaten en je ogen al schade oplopen. En ook je hersenen laten al veranderingen zien, zo blijkt nu.

MRI-scans

Voor dit onderzoek zijn de MRI-scans van 2200 deelnemers van de Maastricht Studie geanalyseerd, waarvan er 350 prediabetes hebben. Bij deze mensen met prediabetes bleek schade aan de ‘witte stof’ in de hersenen. Deze veranderingen zijn bekend als voorlopers van dementie of andere cognitieve problemen. Het is al langer bekend dat diabetes dementie kan veroorzaken: naar schatting komt één op de vijftien gevallen van dementie door diabetes.

Prediabetes is lastig vast te stellen omdat mensen er vaak weinig van merken. Dat is jammer, want blijvende diabetes type 2 kan vaak nog voorkomen worden met onder andere meer bewegen en gezond eten. Maar of je daarmee ook de schade aan de hersenen kunt herstellen, dat is onzeker.

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.