9 JAN. 2013

Veel ijzer in het bloed gaat vaak samen met een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2. Vooral bij vrouwen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

IJzer in het bloed hangt samen met de bloedsuikerspiegel, bleek al eerder. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben dat verband nu verder bekeken, bij ongeveer 1500 volwassenen tussen de 35 en 60 jaar. 

Deelnemers aan het onderzoek waren van Nederlands of Surinaamse afkomst. De uitkomsten van het onderzoek lieten zien dat het uitmaakt welke afkomst iemand heeft.

Vrouwen vaker diabetes type 2

Inderdaad betekent meer ijzer in het bloed eerder een verhoogde bloedsuikerspiegel, zo bevestigt dit onderzoek. En vooral vrouwen hebben daarnaast ook meer kans op diabetes type 2.

Mannen

Bij mannen lijkt het ijzergehalte minder invloed te hebben. Uitzondering zijn Surinaamse mannen: zij hebben door ijzer weliswaar niet vaker diabetes, maar wel vaker een wat verhoogde bloedsuikerspiegel.

We weten alleen niet waarom veel ijzer de kans op diabetes type 2 vergroot. Mogelijk beschadigt te veel ijzer het lichaam, waardoor het minder goed reageert op insuline.

Mensen met de ziekte hemochromatose krijgen overigens ook vaak diabetes type 2. Hemochromatose heet ook wel ijzerstapeling omdat het lichaam abnormale hoeveelheden ijzer opslaat.

Bron: Diabetes Care november 2012Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.