Insulinepomp bij diabetes type 2?
Mensen met diabetes type 2 die hun bloedsuiker niet goed onder controle krijgen, hebben meer aan een insulinepomp dan aan injecties. Dat blijkt uit een recent internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet.
Veel mensen met diabetes type 2 tobben met hun bloedsuiker, ondanks dagelijkse insuline-injecties. Een internationaal team van onderzoekers zocht uit of een insulinepomp beter zou werken. Nu hebben alleen mensen met diabetes type 1 vaak een pomp.
Pomp of injecties
Het onderzoek is gedaan met ruim 300 mensen met diabetes type 2, in verschillende landen in Europa, Amerika en Afrika. De helft van hen gebruikte insuline-injecties, de andere helft kreeg een insulinepomp.
Lagere bloedsuiker
Mensen die een insulinepomp gebruikten hadden na 6 maanden een veel lagere gemiddelde bloedsuiker dan mensen die bleven spuiten. Het verschil in HbA1c niveau was 0,7%. Bovendien was bij twee keer zoveel mensen in de insulinepomp-groep de HbA1c onder 8% gedaald.
Minder insuline
Verder hadden mensen met een insulinepomp veel minder vaak last van hoge bloedsuikers (hypers). De gemiddelde tijd dat zij per dag een te hoge bloedsuiker hadden, was met 3 uur afgenomen. Maar het aantal hypo’s verschilde niet tussen beide groepen. Wel zagen onderzoekers dat mensen met een insulinepomp dagelijks maar liefst 20% minder insuline hoefden te gebruiken.
Overwegen
Voor mensen met diabetes type 2 die moeite hebben hun bloedsuiker op peil te houden blijkt de pomp beter te werken dan de injecties. Bovendien is dit voor sommige mensen ook een stuk fijner: geen lastige berekeningen en geen injecties meer. De onderzoekers raden aan om pomptherapie te overwegen voor mensen met diabetes type 2 die slechte bloedsuikers houden, ondanks injecties.