23 JAN. 2015

Een inwendige insulinepomp kan uitkomst bieden aan mensen met diabetes type 1 die hun bloedsuiker niet onder controle krijgen. Deze week promoveerde Peter van Dijk in Groningen op dit onderzoek.

Mensen met diabetes type 1 zijn continu bezig om hun bloedsuikerwaarde op peil te houden. Maar in sommige gevallen blijft die heel erg schommelen. Het gaat hier om een kleine groep patiënten die vaak in het ziekenhuis liggen en een hogere kans hebben op nare complicaties.

Onderzoek

Onderzoeker Van Dijk onderzocht in de Isala Kliniek in Zwolle bij 56 van deze mensen of ze tevreden waren met het apparaat, of ze bijwerkingen hadden en hoe de bloedsuikerwaarden waren. De pomp wordt onderhuids geplaatst en geeft insuline af in de buikholte. De insuline komt vrijwel meteen bij de lever aan, waardoor hij sneller werkt dan een gewone insulinepomp. De pomp is op afstand bedienbaar.

Voor kleine groep

De patiënten waren gemiddeld 1,5 maand minder in het ziekenhuis en hun bloedsuikers schommelen minder erg. Van Dijk concludeert dat de pomp voor een kleine groep veilig is en goed werkt. Desondanks gaat het hier om een zware ingreep en regelmatige controle blijft een vereiste. Wereldwijd hebben slechts 300 mensen met diabetes type 1 deze onderhuids geplaatste pomp.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.