13 JUN. 2019

Bij mensen met diabetes met een verhoogd risico op voetproblemen is een laserbehandeling tegen schimmelnagels is getest. Hieruit bleek dat de behandeling veilig is, ook voor deze kwetsbare groep mensen. Helaas is de behandeling niet effectief gebleken.

Relatief onschuldige ongemakken zoals een schimmelnagel kunnen bij mensen met diabetes makkelijker uitgroeien tot ernstige voetproblemen. Door schimmelnagels effectief te behandelen, zou je complicaties aan de voeten kunnen voorkomen. Een vrij nieuwe, mogelijke behandeling hiervoor is laserbehandeling.

Laserbehandeling

Podotherapeut Leonie Rosien onderzocht een nieuwe behandeling voor schimmelnagels. Mensen met diabetes en schimmelnagels werden verdeeld over twee groepen. Bij de eerste groep (de behandelgroep) werd de teennagel vier keer gelaserd, bij de tweede groep (controlegroep) werd net gedaan alsof de nagel gelaserd werd. De deelnemers wisten niet of ze wél of géén laserbehandeling kregen. De beoordeling van het resultaat van de behandeling werd door iemand gedaan, die niet op de hoogte was van het type behandeling dat de mensen hadden gekregen.

Genezing

Schimmelnagels worden al behandeld met lasers bij mensen zonder diabetes, maar het was tot nu toe onbekend of deze behandeling wel effectief is. Daarom keken de onderzoekers of lasertherapie bij mensen met diabetes genezend werkt. Het bleek, na één jaar, dat er geen verschillen waren tussen de behandel- en de controlegroep wat betreft de uitkomsten.

Veiligheid

De laserbehandeling was wel veilig voor mensen met diabetes. Dit is fijn, aangezien mensen met diabetes kwetsbaardere voeten hebben dan mensen zonder diabetes. Meer onderzoek is nodig om te kijken of mensen met méér laserbehandelingen of andere instellingen van de laser wel genezen zouden kunnen worden van hun schimmelnagels. Tot die tijd is het toepassen van laserbehandeling bij schimmelnagels bij mensen met diabetes niet aan te bevelen, want bij het gebruik op de huidige manier werkt het niet.

Dit onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds en gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the European academy of dermatology and venereology.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.