Medicijn diabetes type 2 beschermt ook hart en nieren
Een nieuw medicijn voor diabetes type 2 om de bloedsuiker te verlagen, verkleint ook het risico op problemen met hart en nieren. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar het middel canagliflozine.
Het nieuwe medicijn canagliflozine zorgt ervoor dat de nieren glucose uitscheiden. Dat voorkomt dat de bloedsuikerwaarde te hoog wordt. Het middel heeft ook goede effecten op bloeddruk, lichaamsgewicht en nieren.
Internationaal onderzoek
Een groot onderzoek naar canagliflozine vond plaats onder ruim 10.000 mensen met diabetes type 2 in meer dan dertig landen. In Nederland coördineerde het Universitair Medisch Centrum Groningen het onderzoek in verschillende Nederlandse ziekenhuizen.
Afgenomen risico
De ene helft van de deelnemers aan het onderzoek kreeg canagliflozine, de andere helft een nepmiddel. Bij de mensen die het medicijn kregen, nam het risico op hart- en vaatziekten met 14 procent af. Het risico op nierproblemen nam zelfs af met 40 procent ten opzichte van de vergelijkingsgroep.
Voorzichtig bij voetproblemen
Er was wel een nadeel van canagliflozine: het verhoogde de kans op voetamputatie bij mensen met een hoger risico daarop. De onderzoekers hebben daar geen duidelijke verklaring voor, maar raden aan om dit middel niet zomaar voor te schrijven aan mensen met bijvoorbeeld bestaande voetproblemen.
Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het toonaangevend vakblad New England Journal of Medicine.