Mensen met diabetes meer kans op tuberculose
Mensen met diabetes hebben drie keer zoveel kans op tuberculose (tbc) als de doorsnee bevolking. Bovendien is bij mensen met diabetes de kans groter dat de behandeling van tuberculose faalt en de ziekte weer terugkeert. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Tuberculose wordt veroorzaakt door de tuberkelbacil. Tuberculose lijkt meestal op een langzaam verergerende longontsteking, maar tast ook andere organen aan. Geschat wordt dat ongeveer een derde van de wereldbevolking is besmet (zonder ziekteverschijnselen).
Actieve tubercoluse
Vroeg of laat ontwikkelt 5 tot 10% van hen actieve tuberculose. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim 8 miljoen mensen tbc en meer dan een miljoen mensen overlijden aan deze ziekte. In Nederland is tuberculose een relatief zeldzame ziekte, met minder dan 1.000 gevallen per jaar. TBC wordt behandeld met een combinatie van verschillende antibiotica.
Stijging diabetes en tbs
Wereldwijd stijgt het aantal patiënten met diabetes sterk. In de afgelopen jaar is het aantal mensen met diabetes met 52% gestegen in de 22 landen waar TBC het meeste heerst. Dit zorgde voor een toename van TBC bij mensen met diabetes van 10 naar 15% tussen 2010 en 2013.
Beide ziekten behandelen
Het Radboudumc leidt een groot internationaal onderzoek naar de beste manier om beide ziekten aan te pakken en meer zicht te krijgen op de onderliggende mechanismen. Uit het onderzoek blijkt dat bij mensen met diabetes en tbc de medicijnen voor tbc minder goed werken. Bovendien blijkt de behandeling van diabetes lastig als mensen tegelijkertijd voor tbc worden behandeld. Kennelijk beïnvloeden de verschillende ziekten elkaar en mogelijk geldt dat ook voor de gebruikte medicijnen.