16 DEC. 2015

Onderzoekers hebben ontdekt hoe het komt dat mensen met diabetes type 2 door af te vallen meer insuline produceren. De aanmaak van insuline heeft namelijk alles te maken met vet dat in de alvleesklier zit.

Voor mensen met diabetes type 2 en overgewicht is het eerste advies: probeer af te vallen. Afvallen verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Ook gaat de alvleesklier weer meer insuline aanmaken. Door afvallen hebben deze mensen vaak minder medicijnen nodig.

Afvallen door maagoperatie

Afvallen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een dieet. Maar mensen met zeer ernstig overgewicht komen ook in aanmerking voor een maagoperatie. De onderzoekers vergeleken mensen met en zonder diabetes die een maagoperatie kregen. De deelnemers hadden een BMI van boven de 40.

Vet verliezen in de alvleesklier

Beide groepen vielen evenveel af. Bij de mensen met diabetes verbeterde zoals verwacht de aanmaak van insuline. Het werd ook duidelijk waar dit aan ligt. Mensen met diabetes verliezen namelijk ook vet dat in de alvleesklier zit.

Eén gram vet

Iedereen heeft tot een paar gram vet in de alvleesklier, maar de mensen met diabetes hadden voor de operatie ongeveer één gram meer vet in het orgaan. Dat lijkt weinig, maar precies die ene gram verdween na de operatie. De alvleesklier ging daardoor meer insuline maken.

Behandeling verbeteren

Het advies om af te vallen verandert niet, maar de nieuwe kennis kan helpen om de behandeling van diabetes verder te verbeteren.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.