13 NOV. 2013

Mensen van Hindostaanse afkomst hebben meer risico op diabetes type 2. Dat komt misschien doordat hun lichaamsvet anders is samengesteld dan bij mensen van Europese afkomst. Dat zagen Leidse onderzoekers. De ontdekking biedt wellicht aanknopingspunten voor nieuwe therapieën. Het onderzoek is betaald door het Diabetes Fonds.

Je ziet het aan de buitenkant niet, maar het vet in je lichaam kan wit zijn, bruin of zelfs beige. Dat zijn verschillende soorten vet die zich ook anders gedragen. Wit vet is slechter dan bruin vet. Want wit vet scheidt ongezonde stoffen uit, en bruin vet verbrandt juist suiker en vet uit je eten. Zelfs als je stilzit.

Lichaamsscan

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bestudeerden 24 jonge slanke mannen; de ene helft was van Hindostaanse en de andere helft van Europese afkomst. De deelnemers werden eerst flink afgekoeld en daarna kregen ze een lichaamsscan. Bruin vet komt namelijk vooral in actie wanneer we het koud hebben. Ook baby’s hebben veel bruin vet, om hen warm te houden.

Minder bruin vet

Uit de scans bleek dat de Hindostaanse mannen ruim een derde minder bruin vetweefsel hebben dan de mannen van Europese afkomst. Ook bleek hun bruine vet nauwelijks extra warmte te produceren in reactie op kou. En ook in rust verbruikt hun vet bijna een derde minder energie dan bij deelnemers van Europese afkomst. Het onderzoek is betaald door het Diabetes Fonds en gepubliceerd in het vakblad The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Therapieën

Mensen van Hindostaanse afkomst – in Nederland vooral Surinamers van Indiase afkomst– hebben een sterk verhoogde kans op overgewicht en diabetes type 2. Wellicht speelt bruin vet daarbij dus een rol. De Leidse onderzoekers willen nu kijken of bepaalde medicijnen kunnen helpen om het bruine lichaamsvet actiever te maken. Zodat het beter suiker en vet verbrandt, en zo je gezondheid beschermt.


Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.