29 OKT. 2013

Een eerste proef waarbij ingepakte eilandjes worden getransplanteerd laat zien dat dit bij mensen met diabetes type 1 kan werken. Eerder wezen dierproeven al in die richting, maar bij mensen was het nog niet geprobeerd.

Een internationaal team van onderzoekers beschrijft in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS de experimenten met getransplanteerde eilandjes. De gezonde eilandjes, afkomstig van een donor, worden ingepakt in een ronde plastic cassette van zo’n 7 cm. doorsnede en bijna 2 cm. dik. Dit is operatief bij een proefpersoon in de buikholte geplaatst.

Duizenden eilandjes
In de plastic behuizing zitten duizenden eilandjes verpakt in een gelachtig materiaal. Via een dun membraan ‘voelen’ deze eilandjes de verandering van bloedsuikerspiegels. Ze gaan insuline produceren, dat via het membraan in het lichaam komt.

Minder insuline
Na tien maanden functioneerde de cassette nog steeds en waren de eilandjes nog gezond. Bovendien waren er geen afweer onderdrukkende medicijnen nodig. De 63-jarige proefpersoon was niet genezen van zijn diabetes, hij hoefde alleen minder insuline te spuiten. Met dit onderzoek is aangetoond dat het principe werkt.

Een andere manier is het verpakken van eilandjes in een gelachtig laagje van speciale biomaterialen. Het Diabetes Fonds financiert soortgelijk onderzoek van prof. dr. Eelco de Koning.

Bovenstaande methode is iets anders dan de kunstalvleesklier van Inreda, dat onlangs in het nieuws was. Deze kunstalvleesklier verbindt een pomp met insuline en glucagon met een continue glucosesensor, waardoor de bloedsuiker geheel automatisch wordt gereguleerd. De kunstalvleesklier wordt op het lichaam gedragen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.