Eilandjes inpakken

Eilandjestransplantatie: het kan al een tijdje maar is nog niet ideaal. Daarom hebben wetenschappers de afgelopen jaren gewerkt aan verbetering hiervan. Om de cellen na transplantatie te beschermen tegen het afweersysteem hebben ze een verpakking voor de eilandjes ontwikkeld.

Tientallen onderzoekers van het LUMC, Universiteit Twente en UMC Groningen en biotechnologische bedrijven, waaronder Galapagos, Xpand Technology en Polyganics hebben, onder leiding van Eelco de Koning, hard gewerkt aan celvervangende therapieën voor mensen met diabetes type 1.

Ze werkten aan de optimalisatie van de eilandjesisolatie en -transplantatie. Ze zetten stappen in het ontwikkelen van nieuwe insulineproducerende cellen uit stamcellen. Daarnaast onderzochten ze hoe ze de eilandjes kunnen verpakken om ze te beschermen tegen het afweersysteem en te laten overleven na transplantatie.

Transplantatie verbeteren

De onderzoekers ontwikkelden een speciale pomp ter verbetering van de alvleesklierfunctie na uitname bij een donor. In plaats van drie donoralvleesklieren zijn nu twee alvleesklieren voldoende voor een eilandjestransplantatie, door de ontwikkeling van nieuwe uitrusting en methodes.

Zelf nieuwe cellen maken

De onderzoekers hebben nieuwe mogelijke celbronnen ontdekt om insulineproducerende cellen uit te ontwikkelen. Ze hebben een speciale ‘kweekkast’ gebouwd, waarin cellen zich in groten getale kunnen vermenigvuldigen, zonder dat er veel cellen verloren gaan.

Cellen inpakken

De afgelopen jaren hebben de partners verschillende materialen en verpakkingen ontwikkeld en getest voor de eilandjes. Twee verpakkingen (scaffolds) worden getest in proefdieren. Ook hebben ze stappen gezet in het behoud van levensvatbaarheid van de eilandjes na implantatie onder de huid.

RegMed XB

Het onderzoek gaat nu verder als onderdeel van RegMed XB: een ongekend grote samenwerking tussen universiteiten, bedrijven, provincies en een aantal gezondheidsfondsen, waaronder het Diabetes Fonds.

Meer informatie over het onderzoek op kennislink.nl en dcti.net

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.