15 NOV. 2017
Nieuw kinder­boek: Mama heeft diabetes

Op Wereld Diabetes Dag overhandigden Ansje Bootsma en Willeke Mulder met trots hun kinderboek 'Mama heeft diabetes' aan Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds.

De schrijfsters hebben zelf diabetes type 1. Ze misten een boek dat hun kinderen helpt om de nare dingen rondom diabetes te begrijpen en erover te praten. Zo kwam het idee voor 'Mama heeft diabetes' tot stand. Een (voor-)leesboek over de belevenissen van Jasper en Eva, die regelmatig te maken krijgen met de diabetes van hun moeder. Vorige week zijn de daarover geïnterviewd door Hart van Nederland.

Het Beste Diabetesidee 2017

Begin dit jaar organiseerde het Diabetes Fonds 'Het Beste Diabetesidee', waarbij ideeën werden gevraagd die het leven van mensen met diabetes makkelijker maken. Ansje en Willeke dienden hun plan in en waren een van de twee gelukkige prijswinnaars. Ze ontvingen een schenking van het Diabetes Fonds waarmee ze hun boek konden realiseren.

Uit eigen ervaring

Willeke: "Mijn kinderen maken veel mee met mijn diabetes. Mijn glucosewaarden schommelen permanent en ik heb dus regelmatig hypo's. Soms heb ik dat zelf niet door en dan moeten de kinderen mij helpen. Dat is best een grote verantwoordelijkheid voor kinderen en kan ook angstige momenten opleveren. Ik hoop dat kinderen door dit boek weten hoe ze moeten handelen bij hypo's van hun vader of moeder. En dat ze meer zelfvertrouwen krijgen, zodat er meer rust in het gezin is. Want diabetes heb je niet alleen maar met het hele gezin!" Lees meer in de blog van Willeke.

Mama heeft diabetes

'Mama heeft diabetes' vertelt over de belevenissen van Jasper en Eva. Hun school houdt een sponsorloop en Eva bedenkt een goed doel. Het blijft spannend of het idee van Eva het zal winnen. In het boek krijgen de kinderen regelmatig te maken met de diabetes van hun moeder. Tussendoor staan korte en eenvoudige informatieve teksten over de ziekte.

 'Mama heeft diabetes' is te bestellen via de website mamaheeftdiabetes.nl. Het boek kost € 14,99. Een deel van de opbrengst gaat naar het Diabetes Fonds.