3 DEC. 2015

Met een injectie zijn oogproblemen door diabetes net zo goed te behandelen als met laser. Het grote voordeel: de injecties geven minder bijwerkingen. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers.

Veel mensen met diabetes krijgen vroeg of laat te maken met complicaties aan de ogen. Dat heet ook wel diabetische retinopathie. Dan groeien kleine bloedvaten uit het netvlies en die kunnen bloedingen veroorzaken in de oogbol. De bloedingen beschadigen het netvlies, waardoor je slechter gaat zien. Oogproblemen bij diabetes worden langzaam erger en kunnen leiden tot blindheid.

Alternatief voor laser

Door een behandeling met laserstralen gaan de ogen twee keer zo langzaam achteruit. Het is dus een goede behandeling. Maar laseren geeft soms bijwerkingen, zoals een kleiner blikveld, nachtblindheid en kleine zwellingen van het netvlies. Daarom zoekt de wetenschap naar alternatieven.

Injecties even goed als laser

In dit onderzoek is de laserbehandeling vergeleken met injecties met de stof ranibizumab. Die stof wordt ook gebruikt bij mensen die zwellingen van het netvlies hebben. Van een grote groep mensen met retinopathie werd de ene helft behandeld met injecties en de andere helft met laser. De behandelingen blijken even goed voor de ogen, ook na twee jaar.

Minder bijwerkingen

Injecties geven wel minder bijwerkingen. Dus hebben injecties met ranibizumab toch een voordeel boven laseren. De nieuwe behandeling is al bekend in de praktijk en kan dus het sneller worden ingevoerd. Maar daarvoor moet eerst nog duidelijk worden wat het effect is op de lange termijn.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.