20 JUL. 2015

Stamcellen van iemand anders helpen beter dan eigen stamcellen bij oogproblemen veroorzaakt door diabetes. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een betere behandeling van deze complicatie van diabetes komt hiermee een stukje dichterbij.

Veel mensen met diabetes krijgen vroeg of laat problemen met de ogen. Dat gebeurt als bloedvaatjes achter in het oog beschadigd raken. Daardoor gaat het zicht achteruit en ontstaan pijnlijke ontstekingen. Behandeling is mogelijk met lasertechnieken of injecties, maar het effect is tijdelijk en complicaties, zoals nachtblindheid, zijn soms onvermijdelijk.

Stamcellen

Wetenschappers zoeken daarom naar een nieuwe behandeling met blijvend effect. Daarvoor worden stamcellen uit onderhuids vetweefsel onderzocht. Die cellen kunnen zich nog tot verschillende soorten cellen ontwikkelen. In het beschadigde oog ontwikkelen de stamcellen zich tot cellen die bloedvaatjes vormen. En ze scheiden stoffen uit die de bloedvaten beschermen tegen verdere beschadigingen. De onderzoekers keken of stamcellen van een donor of eigen stamcellen dat beter konden.

Donorcellen beter

De stamcellen van iemand met diabetes bleken minder goed te werken dan stamcellen van een donor zonder diabetes. De cellen groeiden minder goed of gingen zelfs dood en ze maakten minder beschermende stoffen aan.

Toekomst

Iemand met diabetes en oogproblemen zou dus het best geholpen zijn met stamcellen van een donor. Het kan nog even duren voordat deze behandeling klaar is voor de praktijk. Daarvoor moet eerst nog onderzoek met proefpersonen plaatsvinden.

Het Diabetes Fonds steunt ook onderzoek naar nieuwe therapieën tegen blindheid.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.