12 FEB. 2014

Het Radboudumc ontvangt van de Europese Commissie een subsidie van 6 miljoen euro voor het project BetaCure, naar behandelingen voor de zeldzame ziekte hyperinsulinisme. Daar komt een techniek bij kijken die ook voor diabetes type 1 van belang is.

Hyperinsulinisme is een levensbedreigende ziekte die bij ongeveer 1 op de 50.000 pasgeboren baby’s voorkomt. Door een genetische afwijking maken de bètacellen in de alvleesklier te veel insuline aan. Een laatste redmiddel is verwijdering van de alvleesklier.

Kleurstof

In het project BetaCure zoeken onderzoekers naar nieuwe behandelingen voor hyperinsulinisme. Daarvoor moeten ze ook de bètacellen in beeld brengen, iets wat tot nu toe nog niet lukte bij levende mensen. Ze gebruiken daarvoor een nieuw soort kleurstof die aan bètacellen blijft plakken. Met bepaalde scans is de kleurstof zichtbaar, en daarmee ook de bètacellen.

Diabetes type 1

De nieuwe techniek is ook veelbelovend voor onderzoek naar diabetes type 1. Want prof. dr. Bart Roep toonde eerder aan dat niet alle bètacellen bij diabetes type 1 worden vernietigd door het afweersysteem. Soms hebben mensen met diabetes type 1 nog slapende, inactieve cellen. Als we die zichtbaar kunnen maken, kunnen we ze in de toekomst wellicht ‘wakker schudden’ met immuuntherapie, om ze weer insuline te laten maken.


Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.