3 JUL. 2015

Deze week heeft de Algemene Onderwijsbond leraren via haar website afgeraden om diabeteshandelingen uit te voeren. Diabetesorganisaties reageren verbaasd op deze oproep.

In juni bepaalde het ministerie van OCW dat onderwijzers diabeteshandelingen mogen uitvoeren bij kinderen, zoals bloedsuiker meten en insuline toedienen. Maar nu is de Algemene Onderwijsbond (AOB) bang dat leraren aansprakelijk worden gehouden als er iets misgaat. De AOB raadt leraren af om diabeteshandelingen uit te voeren.

Onnodige onrust

‘Zo jammer, dit creëert een hoop onnodige onrust bij ouders en leerkrachten', zegt een verbaasde Lydia Braakman, initiatiefneemster van de coalitie Zorgeloos met diabetes naar school. ‘Terwijl de kaders nu eindelijk voor iedereen helder op papier staan.’ Ook Olof King, directeur van de Diabetesvereniging is onaangenaam verrast: ‘De oproep van de onderwijsbond is misplaatst. Als er gewoon voldaan wordt aan enkele eenvoudige voorwaarden, dan is geen sprake van enige verwijtbaarheid van de leerkracht die de handeling verricht en kan deze niet aansprakelijk worden gesteld’.

Gesprek

Omdat een goede begeleiding op school cruciaal is voor kinderen met diabetes en het nieuwe schooljaar snel dichterbij komt, nodigen vertegenwoordigers van de coalitie ‘Zorgeloos met diabetes naar school’ op korte termijn de AOB uit voor een gesprek, om de misverstanden weg te nemen.

Over de coalitie

De coalitie Zorgeloos met diabetes naar school maakt zich sterk voor zorg aan kinderen met diabetes onder onderwijstijd. Zorgeloos met diabetes naar school is een samenwerking tussen Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland (DVN), Diabeter, Voluit, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Isala.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.