12 AUG. 2014

Gestrest? Je hart en bloedvaten blijven daar rustiger onder met een dagelijkse portie pistachenoten. Dat werkt ook 's nachts door.

Stress is slecht voor je hart; Amerikaanse onderzoekers bekeken of ze daar wat aan konden doen. Ze bezorgden een groep mensen stress, met lastige klusjes. De mensen hadden diabetes type 2. De helft van de groep at twee keer per dag een handvol pistachenoten, dat is 150 stuks of 85 gram. De helft van de noten was gezouten, de andere helft ongezouten.  

Lagere bloeddruk 

Na vier weken hadden de nootjes-eters minder gespannen bloedvaten en een lagere bloeddruk dan mensen die geen pistachenoten aten, ook in hun slaap. Noten bevatten veel goede vetten, vezels en antioxidanten. Stoffen die goed zijn voor het hart. Het is wel belangrijk dat het minstens voor de helft ongezouten noten zijn, en ook niet bereid met vet. Dat is wel even zoeken, want de meeste verkrijgbare pistachenoten in de supermarkt zijn gezouten.

Stress aanpakken

Het eten van pistachenoten helpt dus om hart en bloedvaten te kalmeren, maar biedt natuurlijk geen oplossing voor de stress zelf. Tijdens de lastige opdrachten die stress opwekten voor het onderzoek, voelden de deelnemers zich nog steeds gefrustreerd en boos.

Kanttekeningen

Interessant detail is dat dit onderzoek voor het grootste deel werd gefinancierd door de plaatselijke pistacheboeren in de Verenigde Staten. Ook zat er iets meer zout in het dieet zonder pistachenoten (scheelde ongeveer 500 mg). De pistachenoten werden in het normale dieet namelijk vervangen door allerlei andere zoutjes om de hoeveelheid vet en calorieën in beide diëten gelijk te houden. Dit kan ook deels effect hebben gehad op de bloeddruk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.