14 JAN. 2014

Mensen met een groter risico op hart- en vaatziekten doen er goed aan om te eten volgens de gewoonten in Middellandse Zee-landen. Hun risico op diabetes wordt daarmee kleiner, ook zonder af te vallen. Dit zeggen Spaanse onderzoekers.

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat een mediterrane voeding beschermt tegen diabetes. Dat houdt in veel groente, fruit, vis, volkoren producten, peulvruchten, olijfolie en noten. En weinig rood vlees en volle melkproducten.

Olijfolie en noten

Het Spaanse onderzoek is gedaan bij 3541 mensen van 55 tot 80 jaar met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dit omdat ze roken, overgewicht hebben of een hoog cholesterol. Deze  mensen zijn ingedeeld in drie groepen: een groep at mediterrane voeding met veel olijfolie, één groep deed dat ook maar dan met veel noten, en één groep at ‘gewoon’ met weinig vet.

Bijna een derde minder kans

Na vier jaar bleek dat in beide groepen met mediterrane voeding gemiddeld 30% minder mensen diabetes hadden gekregen dan in de groep die normaal at maar met weinig vet. Alle deelnemers aten overigens niet minder dan ze gewend waren, en deden evenveel aan lichaamsbeweging als voor het onderzoek.

Ook voor mensen met diabetes is mediterrane voeding de beste keuze, zie dit eerdere nieuwsbericht.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.